- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

CCR respinge contestațiile și confirmă rezultatele primului tur! 643.000 de voturi din diaspora încă nenumărate

02 Dec, 19:20 • Bugiu ⁠Ana Maria
Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele oficiale ale renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, deși procesul a fost parțial și nu a inclus toate voturile, în special cele din diaspora. Președintele AEP, Toni Greblă, a afirmat că diferențele în clasament sunt minore și nu sugerează fraude majore, iar CCR va verifica rezultatele finale, incluzând voturile din străinătate.
CCR respinge contestațiile și confirmă rezultatele primului tur! 643.000 de voturi din diaspora încă nenumărate

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat luni rezultatele oficiale ale renumărării voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, o măsură cerută de Curtea Constituțională (CCR) săptămâna trecută. Deși BEC a transmis clasamentul actualizat către CCR, acest proces a fost parțial, iar nu toate voturile au fost incluse, potrivit Antena 3 CNN.

UPDATE 19:20

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins în unanimitate contestația lui Cristian Vasile Terheș privind alegerea președintelui, confirmând și validând rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.

De asemenea, CCR a hotărât organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru 8 decembrie 2024, la care vor participa Călin Georgescu și Elena-Valerica Lasconi. În paralel, s-a dispus continuarea renumărării voturilor, proces început pe 29 noiembrie, după ce Terheș a cerut anularea primelor rezultate, invocând nereguli.

Renumărarea voturilor a fost parțială și nu s-a finalizat până la termenul stabilit, iar procesul continuă în prezent. Campania electorală pentru turul doi ar fi trebuit să înceapă pe 25 noiembrie, însă întregul calendar electoral a fost influențat de întârzierea validării rezultatelor primului tur. De asemenea, pe 28 noiembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a adoptat decizii care ar putea afecta desfășurarea ulterioară a alegerilor.

„Membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se anunță într-un comunicat de presă.

Știre inițială

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a clarificat într-o intervenție la Antena 3 CNN că, deși ordinea partidelor a suferit modificări, renumărarea nu a relevat diferențe semnificative care să indice fraude în primul tur. Greblă a subliniat că diferențele în clasament se datorează exclusiv faptului că anumite voturi, în special din diaspora, încă nu au fost numărate.

„Din ce am constat eu, nu există diferențe semnificative între numărare și renumărare. Probabil în următoarea oră documentația cu centralizarea (renumărării -n.r.) va pleca la CCR”, a declarat, la Digi24, președintele AEP, Toni Greblă.

„Curtea Constiuțională va verifica dacă s-au produs fraude majore. CCR are la dispoziție aceste reverificări și va face o analiză comparativă”, a declarat Toni Greblă.

Conform BEC, lipsesc aproximativ 643.361 de voturi din străinătate, care nu au ajuns încă la biroul electoral, iar unele dintre ele ar putea fi livrate abia pe 9 decembrie. BEC a trimis la CCR documentele necesare pentru verificarea procesului de votare, dar acestea nu includ voturile din diaspora.

foto: alegeri

Rezultatele renumărării au ajuns la CCR! Marcel Ciolacu pe locul doi, dar 643.000 de voturi din Diaspora mai sunt de numărat!

Greblă a explicat că, deși această renumărare a fost parțială, nu există indicii care să sugereze o fraudă majoră, iar CCR va efectua o analiză comparativă folosind toate datele disponibile, inclusiv voturile din diaspora, care au fost deja numărate după 24 noiembrie. Acesta a subliniat că rezultatele finale nu vor suferi modificări semnificative.

„Biroul Electoral a centralizat procesele verbale de la toate Birourile Electorale din țară și de la parte din birourile din străinătate atât cât a putut sa trimita MAE”, a mai spus acesta.

Noua ierarhie a candidaților, în urma renumărării voturilor din țară, plasează pe primul loc pe Călin Georgescu cu 1.804.607 voturi, urmat de Marcel Ciolacu cu 1.750.031 voturi și Elena Lasconi cu 1.623.482 voturi. Cu toate acestea, absența celor 643.000 de voturi din diaspora ar putea modifica acest clasament, iar BEC a explicat că voturile din străinătate vor fi incluse ulterior în analiza finală.

„Nu există modificări majore”, a mai spus președintele AEP, care a explicat că acest clasament în care Marcel Ciolacu ar fi pe locul doi nu cuprinde voturile din diaspora.

„Nu comparați mere cu pere, comparați ca pe o numărătoare parțială”.

În cadrul unui alt interviu, Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, a detaliat posibilele scenarii care ar putea apărea în urma renumărării voturilor. Dacă scorurile candidaților nu se schimbă, CCR va respinge contestațiile și va valida primul tur de scrutin. Dacă scorurile se schimbă, dar ordinea candidaților rămâne aceeași, Curtea va respinge de asemenea contestațiile și va valida alegerile.

În caz de modificări majore ale scorurilor și ale clasamentului, iar o posibilă fraudă ar vicia procesul de votare, CCR ar putea decide anularea primului tur și reluarea acestuia. În cazul în care Marcel Ciolacu ar intra în turul doi, dar ulterior se retrage, ordinea ar rămâne aceeași, dar el ar fi exclus din cursă.

Lăzăroiu a menționat că decizia finală a CCR va depinde de amploarea eventualelor erori umane sau fraude, subliniind că anularea alegerilor ar presupune costuri mari și un timp pierdut considerabil. Totodată, ar însemna nemulțumirea unui număr semnificativ de cetățeni care au votat deja, iar o decizie finală trebuie bine ponderată de judecătorii CCR.

„Eu mă feresc tot timpul de cuvântul „fraudă”, pentru că frauda în sine presupune o intenție directă. Da, deci să nu plecăm de la premiza că anumiți actorii au favorizat, cu intenție, pe nu știu cine. După părerea mea, chiar suntem într-o asemenea ipoteză (n.r. că a fost greșeală umană), dar în această situație, Curte sigur va decide în funcție de amploarea fenomenului ce va face.

Nu, e preferabil să anuleze alegerile, pentru că vă dați seama că asta înseamnă niște costuri enorme, înseamnă timp pierdut, înseamnă nemulțumirea populației. În primul rând, sunt 9 milioane care au votat. Ce facem cu ei? Îi aducem din nou la vot? Sunt chestiuni care trebuie bine cântărite. Nu e ușor, să știți, să dai o decizie și cu asta te-ai spălat pe mâini”, spune Petre Lăzăroiu.

Te-ar mai putea interesa și: Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am putut să văd în viața mea”
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am ...
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte împărtășesc aceeași frică
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte ...
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se prăbușește totul în jurul meu”
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se ...
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan nu sunt susținuți de AUR. Îl susținem pe Călin Georgescu
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan ...
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum îl recunoaștem
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum ...
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, în timp ce străinii își deschid larg buzunarele
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, ...
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod ...
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt penali cu acte în regulă”
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt ...
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri de taxe, inclusiv TVA, oricât și-ar tatua Marcel Ciolacu pe mână”
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri ...
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele lucrate şi nivel TABEL
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele ...
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă de „ordonanța trenuleț”
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă ...
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin Antonescu, cu 22-24%, şi Nicuşor Dan, cu 16-18%
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin ...
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă acum o călătorie cu metroul sau cu autobuzul STB
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă ...