- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Risc de criză financiară în România? Cum explică ministrul Fondurilor Europene gaura din buget

28 Aug, 23:46 • Preda Silvia
Risc de criză financiară în România? Țara noastră a avut un deficit bugetar de 4,02% din PIB în primele 7 luni din 2024.
Risc de criză financiară în România? Cum explică ministrul Fondurilor Europene gaura din buget

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a arătat miercuri seară, la Antena 3 CNN, motivul pentru care România a ajuns la un deficit bugetar uriaş.

Potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor (MF), deficitul bugetului general consolidat a urcat în primele şapte luni ale acestui an la 71,04 miliarde de lei, reprezentând 4,02% din PIB, comparativ cu un deficit de 38,6 miliarde de lei, respectiv 2,40% din PIB, înregistrat în perioada similară a anului trecut.

„Pentru a nu mai fi aceste îngrijorări de modul în care se citește deficitul ESA pe noile reguli fiscale, cheltuielile de co-finanțare sunt scoase din deficit (…). Dar valoarea mare a deficitului în acest an este dată de investiții. Dacă citim execuția la 7 luni pe deficitul primar net este mai mică decât valoarea investițiilor realizate”, a explicat Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, la Antena 3 CNN.

România trebuie să scape de deficitul bugetar

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu

Citește și: Are România suficiente gaze naturale pentru la iarnă? Răspunsul ministrului Energiei

Potrivit lui Adrian Câciu, sunt mai multe proiecte care ar genera deficitul bugetar uriaș pe care îl are România.

La autostrada A7, cheltuielile din PNRR sunt pe partea de împrumut, deci intră pe deficit. Ceea ce încercăm să negociem cu Comisia este ca cheltuielile cu autostrada A7 să le mutăm pe partea de nerambursabile, ca să nu mai afecteze deficitul.

Magistrala M6, care deja se vede că se lucrează, este şi ea pe împrumut. Şi pe aceasta vrem să o trecem pe nerambursabile”, a mai spus Câciu.

„Riscul de recesiune în Europa este încă departe”, a mai declarat ministrul, adăugând că e o situaţie complicată.

Economia este în încetinire, tocmai de aceea nu este nicio creştere de taxe şi trebuie să ne axăm pe colectare. Nu va creşte TVA.

Aceste investiții produc venituri în economie, care se vor întoarce ca venituri bugetare”, a completat Adrian Câciu.

Vezi și: Ministerul Energiei va finanţa o nouă schemă de sprijin pentru români