- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

România înfruntă UE. Compensații urgente pentru prețurile exorbitante la energie. Mesajul lui Sebastian Burduja este usturător

12 Sep, 14:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
România va solicita compensații de la Consiliul de Miniștri al UE pentru diferențele semnificative de prețuri la energie între estul și vestul Europei. Ce a mai declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
România înfruntă UE. Compensații urgente pentru prețurile exorbitante la energie. Mesajul lui Sebastian Burduja este usturător

România va cere compensaţii consiliului de miniştri, la nivel european, pentru că preţurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei, a afirmat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Ce se va întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2025. Burduja a explicat cum va funcționa noua schemă de ajutor

foto: Sebastian Burduja, ministrul Energiei

România înfruntă UE. Compensații urgente pentru prețurile exorbitante la energie. Mesajul lui Sebastian Burduja este usturător

Sebastian Burduja a exprimat îngrijorări serioase cu privire la prețurile la energie în România și în vestul Europei, evidențiind că prețurile din regiunea noastră sunt semnificativ mai mari din cauza unui an secetos, a problemelor de interconexiune și a capacităților reduse în Austria. De asemenea, sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei creează presiune suplimentară asupra prețurilor din România.

Burduja a subliniat că, având în vedere că piața energetică europeană este unică, este injust ca doar anumite țări să suporte costuri mai mari. El a anunțat că va solicita la nivel european soluții pentru compensarea diferențelor de preț și a subliniat importanța creșterii capacității de interconectare pentru a asigura o piață comună echitabilă.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei.

Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.

De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit.

Dacă tot suntem într-o piaţă energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura şi să tolerăm la nesfârşit preţuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei, drept pentru care voi aduce acest subiect în atenţia consiliului de miniştri la nivel european şi, împreună cu Grecia, cu Bulgaria, cu toţi ceilalţi interesaţi, va trebui să definim nişte soluţii rapide prin care noi trebuie să fim compensaţi pentru aceste diferenţe de preţ. Aşa mi se pare corect şi normal.

Cu cât avem mai multe ţări participante, inclusiv în zona Balcanilor, cu atât este mai bine. Susţin creşterea capacităţii de interconectare – şi România stă bine, Austria nu stă atât de bine, astfel încât să asigurăm într-adevăr o piaţă comună, dacă tot ne supunem aceloraşi reguli, să beneficiem şi de aceeaşi beneficii. Altfel, unii rămân cu beneficiile, alţii rămân cu povara costurilor”, a spus Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC.

Te-ar mai putea interesa și: Ce facturi la energie electrică și gaze vor plăti românii până în martie 2025. Sebastian Burduja: „Avem măsuri cinstite”