- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

România nu renunță! Ministrul Cătătălin Predoiu continuă lupta României pentru Schengen

13 Oct, 09:12 • Mălureanu Rebecca
Austria și-a susținut din nou refuzul pentru aderarea României la Schengen. În ciuda acestor inconveniente, Cătălin Preodoiu consideră că lupta pentru țară nu s-a terminat, și promite că românii vor ține piept oricăror provocări în drumul spre obiectivul dorit.
România nu renunță! Ministrul Cătătălin Predoiu continuă lupta României pentru Schengen

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană au discutat joi, 10 octombrie 2024, ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru. S-a amânat decizia privind data pentru acest demers, iar în ciuda acestui nou refuz pe care îl trântește Austria, ministrul Cătălin Predoiu susține că țara noastră va reuși să adere total la Schengen până la finalul lui 2024.

Lupta pentru Schengen nu se oprește!

După întrunirea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE din ziua de joi, s-a emis un comunicat oficial prin care s-a făcut cunoscut faptul că România și Bulgaria și-au expus măsurile puse în aplicare pentru a-și proteja granițele. Cu toate acestea, pentru intrarea celor două țări în Schengen va fi necesară altă hotărâre a Consiliului. Pe lângă asta, oficialii români nu au primit nici o dată stabilită și nici semnalele pozitive, cum se așteptau. Viitoarea ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne se va ține pe 12-13 decembrie 2024.

În ciuda amânărilor, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, se menține ferm, spunând că autoritățile române vor face totul pentru ca țara noastră să se integreze în spațiul Schengen până la finalul lui 2024. Acesta a mai afirmat, de asemenea, că în ultimul an, nu s-a pus problema ca țara noastră să creeze nemulțumiri în felul în care își protejează frontierele.

„M-aţi întrebat care este stadiul demersurilor şi, încă o dată vreau să spun, ne luptăm cu ghearele şi cu dinţii, toţi cei care lucrăm în această direcţie, de la Ministerul Interne, Externe, celelalte instituţii, Preşedinţie, Guvern, fiecare face pe zona lui de competenţă.

Cătălin Predoiu susține continuarea României în lupta pentru Schengen
Cătălin Predoiu susține continuarea României în lupta pentru Schengen

Eu n-am citit nicio nemulţumire politică faţă de România, ba chiar în ultimul an, an şi jumătate n-am mai văzut nicio nemulţumire nici despre modul în care protejăm frontiera, dimpotrivă chiar Austria recunoaşte. De trei ori ne-a mulţumit Austria în Consiliul JAI”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, la Antena3.

Ai mai putea citi și: Perspectiva lui Dan Dungaciu la posibilitatea unirii României cu Republica Moldova-„Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina”

Austria se împotrivește

Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner consideră că nu este încă momentul oportun  ca România și Bulgaria să adere complet la spațiul Schengen.

„Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, citat de publicația Kurier.

Cătălin Predoiu reacționează și explică că declarația austriacului nu poate decide dacă România nu va adera complet la spațiul Schengen până la finalul lui 2024.

„Declaraţia ministrului Karner trebuie înţeleasă corect, nu e nici o garanţie, nu e nici ultraoptimistă, dar în niciun caz nu este un refuz, aşa cum s-a spus. Nu s-a pus problema unei decizii. Este o declaraţie, după părerea mea, în termenii discutaţi, o declaraţie corectă. E adevărat, nici foarte generoasă, dar este o declaraţie care arată clar că este loc de joc în continuare. Capătul drumului este o decizie şi noi ne luptăm pentru o decizie în acest an. Până în decembrie. Anul trecut când s-a obţinut? Decembrie, 30. O serie de incidente pe parcurs. Vreau să spun că una e discuţia politică, deşi noi din noiembrie ştiam că ar trebui să ajungem acolo. Deci angajamente erau din noiembrie. Şi totuşi abia în 30 decembrie am văzut semnăturile toate pe o hârtie”, a explicat Cătălin Predoiu.

Vezi și: AEP dezvăluie numărul impresionant al românilor înscriși pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale