- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

România și Bulgaria pregătesc o mișcare strategică, care poate schimba lucrurile în Europa

27 Sep, 17:33 • Bugiu ⁠Ana Maria
România și Bulgaria colaborează pentru a dezvolta un brand comun de promovare a turismului cultural-istoric. Cele două țări vizează atragerea unui număr mai mare de turiști.
România și Bulgaria pregătesc o mișcare strategică, care poate schimba lucrurile în Europa

România și Bulgaria și-au unit forțele pentru a dezvolta un plan de promovare a turismului cultural și istoric între cele două țări. Scopul principal al acestei colaborări este crearea unui brand comun, care să fie promovat la târgurile internaționale de turism.

România și Bulgaria își propun să atragă turiști din întreaga lume, prin oferirea unor rute culturale comune, explorând bogata moștenire istorică a ambelor națiuni, potrivit știripesurse.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Locul superb din România în care turismul a fost lovit serios. E un tărâm sălbatic cu un farmec aparte

foto: turism

România și Bulgaria pregătesc o mișcare strategică, care poate schimba lucrurile în Europa

Întâlnirea pentru discutarea acestui proiect a avut loc la Primăria din Plovdiv, în prezența unor oficiali bulgari de rang înalt:  ministrul adjunct al Turismului din Bulgaria, Irena Gheorghieva, și Ivailo Marinov, consilier și șef al Oficiului pentru Comerț și Afaceri Economice de la Ambasada Bulgariei în România.

Au fost prezenți 12 jurnaliști din România, care au participat la un tur al unor atracții turistice importante din Bulgaria: Valea Regilor Traci, Muzeul Trandafirilor, Mănăstirea Bachkovo și Teatrul Antic din Plovdiv.

În cadrul acestei întâlniri, Irena Gheorghieva a spus că 1,4 milioane de turiști români au vizitat Bulgaria în anul precedent, iar numărul lor a crescut cu 7,7% în primele șase luni ale anului curent.

Primarul interimar al Plovdivului, Ivan Stoianov, a spus în fața jurnaliștilor români principalele atracții turistice ale orașului său, inclusiv Bazilica Mare, care candidează la statutul de sit UNESCO.

La rândul său, Ivailo Marinov a promis că Ambasada Bulgariei din București va sprijini aceste inițiative.

„Ne bazăm pe turiștii români să aleagă Plovdiv, precum și ca mai mulți locuitori ai oraşului Plovdiv să viziteze România”, a spus primarul interimar Ivan Stoianov.

Un alt subiect discutat în cadrul întâlnirii a fost necesitatea eliminării barierelor administrative și logistice care îngreunează turismul transfrontalier.

Reprezentantul mass-mediei românești, prof. Liviu Pandele, a propus eliminarea taxelor de trecere a podului de peste Dunăre, subliniind că aceste taxe și lipsa de facilități pentru plata acestora reprezintă un obstacol pentru turiștii români.

Pandele a propus și organizarea unui festival culinar comun, în cadrul căruia să fie prezentate delicatesele tradiționale ale ambelor țări.

Slavka Bozukova, reprezentantă a societății „Moștenire Culturală” din Bulgaria, a mai spus că Bulgaria are un patrimoniu cultural impresionant, fiind considerată a treia cea mai mare casă de comori culturale din Europa.

Printre atracțiile culturale menționate se numără primul aur prelucrat din lume, descoperit la Varna, și sculpturile pe os de 1,6 milioane de ani din peștera Kozarnika, dovezi ale unor civilizații străvechi.

În 2024, Bulgaria va găzdui sesiunea Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO, oferind o ocazie unică de a promova patrimoniul său cultural pe plan mondial.

„Pentru a vă spune vouă, prietenilor noștri români, că sunteți oricând bineveniți în Sofia și în orice așezare bulgară, noi, societatea „Moștenire culturală” și ziarul „Standard”, împreună cu Ambasada Bulgariei la București, organizăm o expoziție dedicată Miracolelor Bulgariei și țării noastre, privite din perspectiva unei pasări”, a mai spus doamna Bozukova.

Evenimentul va avea loc la Ambasada Bulgariei în României, pe 7 octombrie, în cadrul întâlnirii anuale a Europa Nostra de la București.

Te-ar mai putea interesa și: Cele trei soluții care ar putea repune pe picioare turismul românesc. Ce spun experții: „România e abia la 25% din potențial”