- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

S-a dat startul alegerilor europarlamentare! Care este prima țară care a ieșit la vot joi, 6 iunie

06 Jun, 11:42 • Fundeanu Madalina
Alegerile europarlamentare au început oficial astăzi. Cetățenii din toate țările UE au de ales în total 720 de eurodeputați.
S-a dat startul alegerilor europarlamentare! Care este prima țară care a ieșit la vot joi, 6 iunie

Au început oficial alegerile europarlamentare. Cetățenii UE din toate țările membre au de votat 720 de eurodeputați, conform informațiilor publicate de Antena 3 CNN.

Alegerile europarlamentare au început oficial astăzi

Alegerile europarlamentare încep astăzi în mod oficial și vor ține până duminică inclusiv. Oamenii din toate țările Uniunii Europene au de ales în total 720 de eurodeputați, cu 15 mai mulți față de actuala legislatură.

Trebuie să știți că la alegerile europarlamentare se poate vota de oriunde, trebuie doar să fiți înscriși pe listele electorale suplimentare. De asemenea, puteți verifica dacă sunteți înscriși pe liste consultând direct site-ul elections.europa.eu.

De exemplu, pot vota inclusiv cei din Noua Zeelandă, din Australia sau din Statele Unite, nu doar cei care locuiesc într-o țară membră a Uniunii Europene.

Prima țară care merge astăzi la urne este Olanda. Olandezii vor fi urmați mâine de cetățenii din Irlanda și sâmbătă de cei din Letonia, Malta și Slovacia.

Ai mai putea fi interesat și de: Premieră în România privind alegerile de pe 9 iunie. Schimbările majore care vor avea loc în secțiile de votare

Alegeri Europarlamentare 2024
Alegeri Europarlamentare 2024

În Cehia, cetățenii vor putea merge la urne vineri și sâmbătă, iar în Italia se va vota sâmbătă și duminică.

Restul de 20 de țări ale Uniunii Europene, printre care se numără și România, vor organiza alegerile europene în ziua de duminică, pe 9 iunie, în același timp cu alegerile locale. În acest sens, are loc o premieră la noi în țară, pentru că nu au mai fost niciodată alegeri comasate până în acest an.

Românii care nu se vor afla în țară în ziua alegerilor, vor avea ocazia să voteze la orice secție deschisă de autorități.

În țările străine vor fi deschise 915 puncte, cele mai multe care au fost deschise vreodată, și cu 80 de secții mai multe decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019.

Cele mai multe secții de votare deschise vor fi în statele cu comunități mari de români, cum ar fi Italia, unde vor fi deschise 148 de secții, în Spania 146 de secții, iar în Marea Britanie,103 secții. Pentru a putea vota într-una dintre aceste secții, cetățenii trebuie să aibă la ei buletinul sau pașaportul.

Pe de altă parte, NU vor fi deschise secții de votare pentru români în Ierusalim, Odessa, Afganistan și Mali.

Vezi mai multe știri: Alegeri 2024. Tot ce trebuie să știe românii care votează pentru prima dată. Aproape un milion de tineri votează în premieră în acest an