- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

S-a stabilit calendarul electoral! Când vor merge românii să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

04 Jul, 11:17 • Fundeanu Madalina
S-a decis! Liderii coaliției de guvernare au stabilit calendarul electoral. Zilele în care românii vor vota la alegerile prezidențiale și parlamentare au fost anunțate.
S-a stabilit calendarul electoral! Când vor merge românii să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Joi, 4 iulie 2024, liderii coaliției de guvernare au luat hotărârea cu privire la data în care se vor organiza alegerile. Astfel, prezidențialele vor avea loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarele pe 1 decembrie, conform Antena 3 CNN.

Zilele în care românii vor vota la alegerile prezidențiale și parlamentare au fost anunțate

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza: – primul tur în data de 24 noiembrie – al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.

Acum așteptăm ca decizia din Coaliție să fie transpusă într-o Hotărâre de Guvern pe care să o adopte Executivul.

Citește și: Pensii 2024. Este mai bine să ieși la pensie înainte sau după luna septembrie? Ce spune șeful Casei Naționale de Pensii

alegeri prezidențiale 2024
alegeri prezidențiale 2024

Lungi discuții în Coaliție

Liderii coaliției de guvernare au discutat joi calendarul electoral pentru prezidențiale și parlamentare. Ședința a avut loc după ce premierul României Marcel Ciolacu și vicepremierul Cătălin Predoiu s-au întâlnit cu liderii partidelor pentru a discuta despre propunerile.

Cu o săptămână în urmă, Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de guvern că „țopăiala pe calendar trebuie să înceteze”, după o serie lungă de atacuri între cele două partide din Coaliție. Miza calendarului electoral este intrarea în turul al doilea al prezidențialelor.

Cei mai mulți care au participat la discuții au anunțat că își doresc ca alegerile să se desfăşoare la termen. Mai mult de atât, în discuţii s-a menţionat şi posibilitatea comasării unui tur al prezidenţialelor cu parlamentarele.

Conducerea PNL s-a reunit luni în şedinţa Biroului Politic Naţional și a stabilit, în unanimitate, ca alegerile prezidenţiale vor avea loc la termen, adică în luna noiembrie, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Nicolae Ciucă.

„În unanimitate, toţi membrii Biroului Politic Naţional au fost de acord ca în continuare să susţinem desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la termen”, a declarat liderul liberal.

Vezi și: Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! „Nu există alte variante”