Jobul de europarlamentar este unul dorit de mulți politicieni și are o miză financiară importantă. La fiecare cinci ani, cetăţenii Uniunii Europene îşi aleg reprezentanţii în Parlamentul European. Scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European se desfăşoară anul acesta între 6 şi 9 iunie, conform știripesurse.ro.
Parlamentul European este unica adunare transnaţională din lume aleasă direct de cetăţenii fiecăreia dintre cele 27 de ţări membre. Europarlamentarii reprezintă interesele cetăţenilor din UE la nivel european. În acest an vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mulți decât la ultimele alegeri.
Toţi europarlamentarii încasează acelaşi salariu. Salariile sunt stabilite la 38,5 % din salariul de bază al unui judecător la CJUE (Curtea de Justiţie a UE), după cum este prevăzut în Statutul deputaţilor în Parlamentul European (articolul 10).
Așadar, salariul lunar al unui europarlamentar este 10.075,18 euro brut şi de 7.853,89 euro net, după deducerea impozitelor UE şi a contribuţiilor la asigurările sociale (cifre valabile la 1 iulie 2023). Fondurile pentru veniturile acestora provin din bugetul Parlamentului.
Cei care au lucrat în Parlamentul European au dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 ani, în conformitate cu articolul 14 din Statutul deputaţilor în Parlamentul European.
Pensia este 3,5 % din salariul lor pentru fiecare an complet în funcţie şi o doisprezecime din salariul pentru fiecare lună întreagă suplimentară, dar nu depăşeşte 70 % în total. Costul său este suportat de bugetul UE.
În cazul în care deputatul are dreptul simultan la o pensie pentru limită de vârstă şi la o pensie de invaliditate, nu le poate primi pe amândouă, ci are obligația să aleagă doar una dintre ele.
Ai mai putea citi: Alegeri 2024. Poți sau nu să votezi la alegerile locale dacă nu te afli în orașul sau comuna de domiciliu? Răspunsul BEC
În afară de salariul lor, eurodeputaţii au dreptul la indemnizaţii care acoperă cheltuielile efectuate în exercitarea funcţiilor lor parlamentare, care sunt de cele mai multe ori departe de casă. Așadar, indemnizaţia pentru cheltuieli generale (4.950 EUR pe lună), sau ICG, este o sumă forfetară care le permite acestora să acopere cheltuieli cum ar fi închirierea de birouri în statul membru în care au fost aleşi, achiziţionarea de hardware şi software IT, materiale de birou, telefoane mobile/abonamente şi abonamente la internet.
Eurodeputaţii îşi pot face publice cheltuielile în mediul online, în mod transparent şi accesibil. Aceştia încasează jumătate din indemnizaţie dacă, fără o justificare concretă, participă la mai puţin de jumătate din şedinţele plenare dintr-un an parlamentar (septembrie – august).
La finalul mandatului lor, eurodeputaţii pot primi o indemnizaţie tranzitorie, echivalentă cu o lună de salariu per an de mandat, pentru o perioadă de cel mult doi ani.
În cazul în care un fost deputat ocupă o nouă funcţie în altă parte, noul salariu se deduce din indemnizaţia tranzitorie.
Diurna, care este de 350 euro pe zi, cunoscută şi sub denumirea de indemnizaţie de şedere, este o sumă forfetară care acoperă cheltuielile de cazare, masă şi cheltuielile conexe zilnice când un eurodeputat se află la Parlamentul European în activitate oficială.
Eurodeputaţii au obligația să semneze un registru de prezenţă, dar există excepţii pentru preşedintele PE şi liderii grupurilor parlamentare.
Eurodeputaţii încasează jumătate din diurnă în situația în care nu participă la mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care au loc votări în plen, chiar dacă sunt prezenţi şi semnează în registrul de prezenţă. În ceea ce privește şedinţele din afara UE, diurna se reduce la jumătate.