Verdictul în cazul Roșia Montană a stârnit o furtună de controverse și acuzații în peisajul politic și economic al României. Decizia care a eliberat țara de o posibilă plată a miliarde de dolari către Gabriel Resources a fost întâmpinată cu surprindere și suspiciune, iar politicienii au intrat rapid în luptă pentru a-și apăra pozițiile și a-și arunca vina unii asupra altora, arată Digi 24.
Cătălin Drulă, președintele USR, a ridicat o serie de întrebări privind fluctuațiile bruște de pe piața de capital în legătură cu cazul Roșia Montană. El a susținut că există suspiciuni serioase cu privire la manipularea cotațiilor acțiunilor companiei Gabriel Resources și a arătat cu degetul spre premierul Marcel Ciolacu, solicitându-i demisia.
Datele de pe bursă arată că, începând din ianuarie, cotațiile acțiunilor Gabriel Resources au crescut semnificativ, coincizând cu momentul intensificării discuțiilor în țară privind verdictul în cazul Roșia Montană. De la o valoare de piață inițială de aproximativ 900 de milioane de dolari canadieni, aceasta a crescut spectaculos până la 0,87 de dolari canadieni pe acțiune înainte ca tranzacțiile să fie oprite.
Întrebările se adâncesc: de ce politicienii nu au luat în calcul și varianta unui posibil câștig? Există mai multe ipoteze, de la strategii politice elaborate până la manipulări ale pieței de capital sau pur și simplu neinformare politică.
Te-ar putea interesa și: Procesul Roșia Montană a ajuns la final. România a câștigat și nu va trebui să plătească despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari
Acuzele că premierul Ciolacu ar fi manipulat evoluția acțiunilor Gabriel Resources pe piața de capital din Ontario au fost vehement respinse de acesta. Într-o declarație recentă, el a negat ferm orice implicare, subliniind că nu a furnizat informații sau documente din guvern care să influențeze procesul. Mai mult decât atât, Ciolacu a sugerat că adversarii politici ar putea fi cei care joacă cu adevărat pe bursă.
Verdictul istoric în cazul Roșia Montană nu doar că a eliberat România de o povară financiară imensă către Gabriel Resources, dar a și declanșat o serie de dezbateri și acuzații privind modul în care s-au desfășurat evenimentele în preajma acestuia. Cu toate acestea, adevărul rămâne încă sub semnul întrebării, iar politicienii continuă să se acuze reciproc în timp ce speculațiile persistă pe piața de capital.