Liderii Partidului Național Liberal (PNL) și cei ai Partidului Social Democrat (PSD) s-au întâlnit la Palatul Victoria a stabili data alegerilor prezidențiale. În cadrul unei ședințe de coaliție desfășurate în luna februarie, liderii celor două partide stabiliseră un calendar electoral, dar noile evoluții au adus în discuție noi variante de date pentru desfășurarea scrutinului. La ultima ședință de coaliție, s-au discutat două date posibile pentru organizarea primului tur, 15 sau 29 septembrie, însă acum PNL propune o a treia variantă: primul tur să aibă loc pe 27 octombrie, notează Știri pe surse.
Propunerile PNL pentru noile date sunt 27 octombrie pentru primul tur și 10 noiembrie pentru turul al doilea. Argumentele principale aduse de PNL pentru această decalare includ dificultatea strângerii de semnături în perioada verii, când mulți cetățeni sunt în vacanță.
Liderii PNL din teritoriu au transmis un mesaj clar către conducerea centrală a partidului, subliniind imposibilitatea de a aduna semnături „de pe plajă”. De asemenea, organizarea alegerilor pe 15 septembrie ar coincide cu începutul anului școlar, generând astfel probleme organizatorice și potențială nervozitate din partea părinților.
Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, mesaj pentru partide înainte de ședința Coaliției: „Președintele trebuie să fie ales de români”
În contextul acestor negocieri între PSD și PNL, a revenit și discuția despre un candidat comun și un tandem președinte-premier. Premierul Marcel Ciolacu a cerut deja ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale, menționând că săptămâna viitoare se va stabili data primului tur de scrutin, fie 15, fie 29 septembrie.
Recent, liderii PSD și PNL au discutat despre aceste date și au ajuns la un compromis conform căruia primul tur ar urma să fie organizat fie pe 15 septembrie, fie pe 29 septembrie. Totuși, PNL susține organizarea alegerilor prezidențiale în conformitate cu prevederile constituționale, în noiembrie și decembrie, în special având în vedere că ideea unei candidaturi în tandem președinte-premier a fost abandonată, ceea ce înlătură necesitatea devansării scrutinului.
Un alt argument împotriva organizării alegerilor pe 15 septembrie este coincidența acestora cu începutul anului școlar, ceea ce ar duce la blocarea școlilor în care sunt amplasate secțiile de votare pentru mai multe zile, perturbând astfel procesul educațional. Social-democrații au susținut că există deja, de principiu, o decizie în coaliție privind devansarea alegerilor prezidențiale pentru luna septembrie, care a fost acceptată și de liberali, însă PNL își menține poziția pentru o organizare a scrutinului în toamnă.