Astăzi se decide data alegerilor prezidențiale în România, asta după ce în ultima perioadă liderii coaliției au negociat pe marginea acestui subiect. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că joi va fi adoptat actul normativ care stabilește organizarea scrutinului, iar pe masă au rămas două date posibile: 15 sau 29 septembrie, conform informațiilor publicate de Mediafax.
La începutul ședinței de Guvern de vineri, Marcel Ciolacu a declarat: „În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale.”
În cazul în care niciun candidat nu va reuși să obțină majoritatea absolută de 50% + 1 din voturi în primul tur de scrutin, al doilea tur va fi organizat la două săptămâni distanță.
Te-ar putea interesa și: Klaus Iohannis, mesaj pentru partide înainte de ședința Coaliției: „Președintele trebuie să fie ales de români”
Întrebat despre posibilitatea unui candidat comun al PNL și PSD, Nicolae Ciucă a respins această variantă, subliniind că fiecare partid dorește să aibă propriul candidat la prezidențiale. Ciucă a menționat că tandemul președinte-premier, respectiv Ciucă-Ciolacu, nu a fost discutat deoarece fiecare formațiune își propune să-și promoveze propriul lider.
Ciucă a mai afirmat că funcționarea coaliției nu va fi afectată dacă liderii PNL și PSD vor candida separat la alegerile prezidențiale, subliniind că își dorește un climat de respect și decență față de cetățeni, chiar și în timpul unei competiții politice intense. El a amintit că la alegerile locale recente s-a demonstrat că se poate menține un nivel de decență superior comparativ cu scrutinurile anterioare.
În contextul alegerilor europene, Ciucă a subliniat că peste 50% din electorat a susținut formula de siguranță și stabilitate oferită de coaliție. La alegerile locale, scorurile cumulate au depășit rezultatele listei comune, iar liderul PNL a accentuat necesitatea unei comunicări bine calibrate pentru a evita destabilizarea politică a țării.
„Vin cu mesajul de a rămâne cu picioarele pe pământ, un pic de echilibru şi de realism nu strică şi chestiunea cu a blama pe ceilalţi pentru o anumită atitudine nu cred că e cazul Partidul Naţional Liberal, că n-am făcut nimic în sensul acesta şi este bine, indiferent de partid, să ne uităm totuşi la ceea ce înseamnă un rezultat în alegeri.
(…) Rezultatul pentru PNL este unul cât se poate de echitabil – 30% vot politic, 1.146 de primării – 38% din numărul total de primării, avem 12.272 de consilier locali.
Noi trebuie din toată această primă fază alegerilor să tragem învăţămintele care se cuvin, să stăm de vorbă cu oamenii şi să vedem ce avem de făcut în continuare”, a declarat Ciucă atunci când a fost întrebat de alegerile prezidențiale.
Citește și: Scenariile pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Ce date iau oficialii în calcul