Ședința de guvern în care este pus la vot pachetul de măsuri convenit între guvernanți și reprezentanții celor care au participat la protestul fermierilor și transportatorilor a început la ora 13:30. Premierul a dat asigurări că discuțiile din ultima perioadă s-au purtat atât cu marii agricultori, cât și cu micile asociații.
În mesajul transmis la început de ședință de guvern, Ciolacu a subliniat faptul că protestele din ultimele zile au fost îndreptățite și că deciziile pe care Guvernul le votează astăzi sunt „absolut legitime”.
„Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și membrii Guvernului. Astăzi ne vom ține de cuvânt. Astfel, în privința fermierilor avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina pentru culturile înființate în toamna anului 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși suma de 280.000 de mii de euro”, a mai adăugat premierul în ședința de guvern.
„În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare. Așa că o vom legifera astăzi. Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și ITP pentru vehiculele lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor”.
„Mai avem, în primă lectură, amânarea cu caracter temporar, a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Sprijin total această măsură și știu că se lucrează împreună cu BNR, cu sistemul bancar și Consiliul Concurenței pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede și această schemă de ajutor”. a mai explicat Marcel Ciolacu înainte de ședința de guvern.
În ceea ce îi privește pe transportatori, Marcel Ciolacu a anunțat că în această ședință de guvern vor fi date sau modificate o serie de ordonanțe sau hotărâri ale executivului, stabilite cu protestatarii. Astfel, va fi schimbat modul în care sunt cântărite camioanele la frontieră și armonizarea legislației românești cu cea europeană în ceea ce privește depășirea gabaritului. În plus, se va modifica modul în care are loc ITP-ul pentru acest domeniu și cum are loc certificarea șoferilor care fac transport rutier.
„Venim azi și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă. Și, pe măsură ce vor fi gata noi acte normative, din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii, nu am nici o reținere să facem ședință de guvern chiar la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. ASF a anunțat deja public că a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă: va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.
În final, vreau să mulțumesc miniștrilor Agriculturii și Transporturilor, Florin Barbu și Sorin Grindeanu, pentru dialogul constant purtat cu fermierii și transportatorii, care, de altfel, va continua”, a mai transmis în această ședință de guvern premierul.
Ședință de Guvern, joi, 18 ianuarie 2024. După mai bine de o săptămână de când a început protestul fermierilor și transportatorilor, miniștrii cabinetului Ciolacu vor discuta despre modificarea unor ordonanțe de urgență care vizează eficientizarea implementării proiectelor de infrastructură în domeniu, urmând să fie modificată OUG nr. 83/2016, transmite Palatul Victoria.
În această ședință de guvern se vor fi votate şi o serie de acte normative referitoare la măsuri privind revendicările fermierilor și transportatorilor. Astfel, pe masa miniștrilor va ajunge un proiect de ordonanţă prin care se creează o nouă schemă de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
De asemenea, alte două proiecte de ordonanţă care vor fi analizate în această ședință de guvern, vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier şi, respectiv, modificarea şi completarea OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.
Va fi analizat şi un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei nr.1 la OUG nr. 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România, transmite Palatul Victoria înainte de această ședință de guvern.
În ședința de guvern va fi supus analizei şi votului un proiect de ordonanţă de urgenţă privind amânarea punerii în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 care vizează stabilirea a unui cadru fiscal comun pentru motorine şi kerosen.
Executivul va dezbate, în primă lectură, şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionarii efectelor secetei din anul 2023.
Te-ar putea interesa și: Premierul Ciolacu prezintă lista măsurilor pentru românii care protestează. „Aprobăm mâine un set de măsuri convenite cu transportatorii şi fermierii”
Cu o zi înainte de ședința de guvern, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții confederaţiilor din sectorul transporturilor cu privire la soluțiile pregătite de guvernanți pentru a rezolva revendicările formulate de protestatari.
„Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor şi instituţiilor publice am preluat şi analizat solicitările transportatorilor, iar mâine (joi – n.r.), în şedinţa de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuţiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a declarat Marcel Ciolacu.