După cum arată un sondaj făcut de AtlasIntel cu două luni înainte de alegerile europarlamentare, alianța PSD-PNL ar acumula doar 31,6% din voturi. Pe locul secund în clasament s-ar afla Alianța Dreapta Unită, compusă din USR, PMP și Forța Dreptei, care ar obține 24,6%, iar pe locul al treilea se situează partidul AUR, cu un procentaj de 19,9%, transmite Digi24.
Pe lângă rezultatele pe care actuala coaliție de guvernare le-ar obține la alegerile europarlamentare, acest sondaj ajunge și la o serie de concluzii surprinzătoare, atât despre cei care se înscriu în această cursă, cât și despre cei care votează. Astfel, Dreapta Unită reușește să strângă mai multe voturi decât AUR, asta în timp ce SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, ar urma să primească cel puțin un mandat în Parlamentul European.
Conform analizei demografice, Alianța PSD-PNL obține susținerea preponderentă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani la alegerile europarlamentare, pe când Dreapta Unită atrage mai multe voturi din segmentul de vârstă cuprins între 40 și 49 de ani. În schimb, AUR este favoritul electoratului tânăr, cu vârsta între 18 și 29 de ani.
După cum arată acest sondaj, mai mult de jumătate dintre românii cred că alianța dintre PSD și PNL nu a fost o idee bună, asta în timp ce doar 35% au o părere favorabilă cu privire la colaborarea între partidele aflate la guvernare. În plus, aproape jumătate dintre respondenți fiind de părere că acestea „sunt cu siguranță o problemă”. 19,2% spun că „sunt mai degrabă o soluție”.
Sondajul aduce în discuție și opiniile românilor privind principalele provocări cu care se confruntă țara. Majoritatea consideră corupția ca fiind cea mai presantă problemă, urmată de amenințările externe, precum războiul sau atacurile teroriste. Sărăcia și șomajul sunt alte aspecte care îi preocupă pe români.
Creșterea taxelor este percepută ca fiind cea mai mare greșeală a guvernului PSD-PNL de către cetățeni, în timp ce 34,7% dintre aceștia nu identifică nicio realizare pozitivă a administrației actuale. Totuși, 20% apreciază plafonarea prețurilor la energie ca fiind principala realizare a guvernului, iar legea pensiilor este considerată un progres de către 14,6% dintre respondenți. De asemenea, 14,4% dintre participanți văd aderarea parțială la Spațiul Schengen ca fiind un lucru benefic.
Trebuie precizat că sondajul a fost realizat în perioada 5 aprilie – 9 aprilie pe un eșantion 1.764 respondenți, prin metoda „recrutare digitală aleatorie” și are o marjă de eroare de +-2%.
Citește și: Candidează Mircea Geoană din partea PSD-PNL la alegerile prezidențiale din 2024? „Se poate şi fără ei”