Sursele citate au precizat că strategia de candidatură aleasă de Nicușor Dan va urma același tipic ca și în cazul candidaturii sale la Primăria București din 2020, când și-a anunțat intenția de a candida înainte de a obține orice susținere din partea partidelor.
În prezent, candidatura acestuia nu a fost negociată cu partidele pro-europene, cum ar fi USR, PNL, PSD sau UDMR, și se va desfășura exclusiv sub egida independenței, scrie G4Media.
De asemenea, Nicușor Dan nu va fi nevoit să demisioneze din funcția de primar al Capitalei pentru a-și lansa campania electorală, dar este de așteptat ca acesta să-și ia concediu pe perioada campaniei pentru alegerile prezidențiale. Totuși, în cazul în care ar câștiga alegerile, el va fi obligat să demisioneze de la Primăria București, iar Guvernul va decide organizarea unui nou scrutin pentru a alege un nou primar al Capitalei.
În ceea ce privește recentele propuneri venite din partea mai multor organizații și activiști, care l-au susținut pe Nicușor Dan pentru candidatură, primarul a subliniat, într-o declarație recentă, că analiza acestora abia începe și că nu a avut încă discuții directe cu liderii partidelor politice.
Într-o apariție la Antena 3, Nicușor Dan a declarat: „Analiza abia începe în momentul acesta. Și analiza nu e la nivel de persoane, e la nivel de toate partidele pro-europene. Începem analiza și noi, așa cum o începe toată lumea. În orice caz, e o chestiune foarte serioasă”.
El a adăugat că, pentru moment, analiza este făcută alături de colaboratorii săi din Primăria Capitalei, iar discuțiile oficiale cu partidele politice vor avea loc într-o perioadă de câteva săptămâni, pe măsură ce acestea vor face propriile analize.
„E o chestiune extrem de serioasă și trebuie să ne facem toți analizele și bineînțeles că există disponibilitatea de a discuta. Pentru că e o chestiune foarte serioasă. În momentul acesta cred că sunt foarte multe ipoteze și nu cred că trebuie să avansăm. Cred că trebuie ca partidele să-și facă analizele proprii și în funcție de asta, într-o săptămână-două, să ia decizii”, a mai spus Nicușor Dan.
Primarul Capitalei a adăugat că nu a avut niciun contact cu reprezentanții partidelor politice pentru a discuta despre o eventuală susținere a candidaturii sale, subliniind că deciziile de acest tip vor fi luate în urma unor analize atente, la nivelul fiecărui partid.
De asemenea, Nicușor Dan a reamintit că nu este prima dată când se află în fața unei astfel de propuneri. În trecut, Traian Băsescu a fost un exemplu notabil, candidând la alegerile prezidențiale din 2004, unde a reușit să câștige în fața lui Adrian Năstase (PSD).
În altă ordine de idei, PNL și restul partidelor pro-europene au început deja să discute despre posibilitatea de a găsi un candidat comun la prezidențiale. Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat recent că nu își dorește să candideze pentru funcția de președinte și că este important ca partidele din noua legislatură să discute deschis despre acest subiect.
De asemenea, în urma acestei discuții, mai multe organizații non-guvernamentale și activiști din România l-au propus pe Nicușor Dan drept candidat pentru alegerile prezidențiale din 2025. Aceste organizații au constituit „Coaliția România Europeană” și susțin candidatura primarului Capitalei, argumentând că acesta reprezintă o alternativă viabilă pentru viitorul țării.
Citește și: Abțibilduri cu „Votat”, vândute pe OLX. Cât costă un astfel de sticker de pe buletin