- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Țara noastră, la porțile Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, mesaj clar pentru Europa: „România aplică toate regulile și legislația!”

18 Sep, 19:52 • Preda Silvia
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut noi declarații despre subiectul aderării României la spațiul Schengen.
Țara noastră, la porțile Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, mesaj clar pentru Europa: „România aplică toate regulile și legislația!”

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a avut, miercuri, o întâlnire de lucru în sistem videoconferință cu ministrul de Interne ungar, Sándor Pintér, iar discuţiile au făcut referire la gestionarea migrației și securizarea frontierelor, dar şi demersurile României de finalizare a dosarului Schengen.

Ministrul Predoiu a mulțumit pentru poziția constantă și consecvența părții ungare în ceea ce privește subiectul aderării României la spațiul Schengen.

Totodată, Cătălin Predoiu a evidențiat că acesta este un moment extrem de important în ceea ce privește cea de-a doua etapă a aderării la spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024.

A fost, de asemenea, evidențiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaționalizarea viitorului sistem de informații european, Sistemul de Intrare/Ieșire, și faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”.

Citește și: Victor Negrescu, mesaj oficial după ce statele din Schengen au reintrodus control la frontiere. „Urmează să adoptăm noul Pact European”

Predoiu cere aderarea la Schengen
Predoiu cere aderarea la Schengen

Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

S-a convenit menținerea strânsă a cooperării pe acest subiect și continuarea discuțiilor pentru atingerea obiectivului cât mai curând posibil”, transmite Ministerul Afacerilor Interne.

România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”

MAI a îndeplinit la zi toate obiectivele tehnice şi diplomatice pentru continuarea aderării la Schengen cu frontiera terestră, a declarat, recent, ministrul Cătălin Predoiu.

Suntem conştienţi că decizia va fi politică la nivel european, dar nicio decizie politică europeană nu poate face abstracţie de faptul că România poate consolida Spaţiul Schengen, de faptul că îndeplinim toate criteriile tehnice de ani de zile, de dreptul nostru legal şi moral de a face parte din Spaţiul Schengen cu toate frontierele”, a mai declarat, săptămâna trecută, Cătălin Predoiu.

Vezi și: Schengen terestru și pentru România? Cătălin Predoiu, răspunsul momentului