- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Un nou circ politic marca USR. După demisia lui Drulă, Lasconi și Fritz „se bat” pentru alegerile prezidențiale din septembrie 2024

10 Jun, 17:02 • Adrian Popovici
După retragerea lui Cătălin Drulă de la conducerea USR, conducerea partidului ar putea ajunge la Dominic Fritz sau Elena Lasconi. Cele două nume sunt vehiculate de membrii Biroului Politic al formațiunii.
Un nou circ politic marca USR. După demisia lui Drulă, Lasconi și Fritz se bat pentru alegerile prezidențiale din septembrie 2024

Începe lupta pentru putere în USR, după demisia lui Cătălin Drulă. La scurt timp după anunțul său, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că va candida pentru șefia partidului. Surse din conducerea USR au precizat pentru Antena 3 CNN că se așteaptă la o competiție strânsă între edilul din Timișoara și primărița din Câmpulung Mușcel, Elena Lasconi.

Cătălin Drulă, președintele USR, și-a anunțat demisia luni și a convocat alegeri pentru noua conducere a partidului după rezultatul dezamăgitor de la alegerile europarlamentare, unde Alianța Dreapta Unită a obținut doar trei mandate de europarlamentar.

„Rezultatul alegerilor este sub așteptările pe care le-am avut. Îmi asum acest rezultat și voi convoca în USR alegeri pentru un nou președinte în cel mai scurt timp. Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Mă gândesc aici la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte”, a declarat Drulă.

Miza pentru șefia USR este uriașă pentru liderii din partid, având în vedere rezultatul de sub 8% la alegerile europarlamentare. Elena Lasconi, care a obținut recent un al doilea mandat la primărie cu aproape 70%, a declarat că scorul obținut de partid este „dezastruos”. Rezultatul favorabil al Elenei Lasconi în alegerile locale o avantajează în cursa pentru conducerea partidului, ea fiind considerată principalul contracandidat al lui Dominic Fritz, sprijinit de Drulă.

Drulă l-a contactat pe Fritz imediat după ce a anunțat că se retrage din funcția de președinte al USR, iar primarul din Timișoara a acceptat să candideze pentru șefia partidului.

„Voi propune o nouă conducere, un nou Birou Național cu mine președinte”, a declarat Fritz luni. În același timp, Elena Lasconi a afirmat că va lua o decizie privind candidatura sa după ce va analiza situația.

Dominic Fritz și Cătălin Drulă, președintele interimar al USR
Dominic Fritz și Cătălin Drulă, președintele interimar al USR

Te-ar putea interesa și: Luptă pe voturi pentru Câmpulung Muscel. Jurnalista Elena Lasconi a câștigat alegerile cu un scor zdrobitor împotriva președintelui FRAS, Norris Măgeanu

Ce urmează pentru USR?

Mai mulți lideri din Biroul Național al USR sunt convinși că Lasconi va intra în competiție pentru funcția de președinte al partidului și, posibil, pentru o candidatură la prezidențiale, încurajată de rezultatul excelent obținut la Câmpulung.

Elena Lasconi a subliniat că Dominic Fritz nu poate candida la alegerile prezidențiale din cauza lipsei cetățeniei, deși ar putea fi un bun președinte al partidului. Dominic Fritz a confirmat că nu va candida la prezidențiale, dar a subliniat că nu poate rămâne pasiv într-o perioadă dificilă pentru USR.

După anunțul demisiei lui Drulă, în partid s-au discutat diverse scenarii pentru perioada următoare. Potrivit statutului, președintele poate fi ales separat de Biroul Național prin votul online al tuturor membrilor, o procedură simplificată care nu necesită convocarea delegațiilor și organizarea unui Congres extraordinar. Pentru alegerea unui Birou Politic Național, așa cum propune Dominic Fritz, este necesar un Congres și o procedură mai îndelungată, în contextul în care campania pentru prezidențiale începe în câteva luni.

Citește și: Au fost anunțați politicienii cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din septembrie 2024. Iată lista