Parlamentul European vine cu vești minunate pentru Volodimir Zelenski și poporul său! A fost aprobat ca Ucraina să primească un sprijin de 50 de miliarde de euro, conform Bugetul.ro. Banii vor fi folosiți în scopul reconstrucției teritoriului ucrainean.
Această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”contra” şi 63 de abţineri.
De asemenea, votul deschide posibilitatea negocierilor cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin intitulat „Instrumentul pentru Ucraina”.
Dispozitivul de sprijin pentru 2024-2027 propus de Comisia Europeană cuprinde 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 miliarde de euro subvenţii.
Eurodeputaţii vor ca averile confiscate de la companiile sau cetăţenii ruşi de la începerea războiului din Ucraina să fie utilizate pentru reconstrucţia acestei ţări. Repartizarea fondurilor ar urma să fie realizată în funcţie de un plan de reconstrucţie „pregătit de guvernul ucrainean şi aprobat” de Bruxelles şi ar trebui să fie „axat în mod clar pe cerinţele UE în materie de aderare”.
Începând din primăvara anului 2022, Ucraina deține statutul de ţară candidată la aderarea la UE. De asemenea, eurodeputaţii vor să consolideze unele exigenţe referitoare la lupta contra fraudei, la combaterea corupţiei şi la conflictul de interese.
„Parlamentul European ia măsuri decisive prin mecanismul pentru Ucraina, direcționând 50 de miliarde EUR către o transformare societală profundă. Sporim responsabilitatea mecanismului, asigurându-ne că acesta nu numai că promovează reziliența și prosperitatea, ci o face printr-o transparență de neegalat.
Pe măsură ce Ucraina pornește pe acest drum crucial, vigilența noastră colectivă va proteja integritatea acesteia la fiecare pas către integrarea europeană.”, a afirmat eurodeputatul german Michael Gahler (grupul PPE), co-raportor din partea Comisiei pentru afaceri externe a PE.
Te-ar putea intersa și: Conflictul dintre Rusia și Ucraina, un motor de deficit economic pentru statul român. Sorin Grindeanu: “S-au făcut cheltuieli în România, extra, de când a început acest conflict.”
El a subliniat că este important să existe transparenţă şi controale privind utilizarea ajutorului financiar de la UE.
„UE își reafirmă solidaritatea cu Ucraina prin intermediul mecanismului în valoare de 50 de miliarde EUR, sprijinind reziliența țării împotriva agresiunii și reformele în contextul unei potențiale aderări la UE.
Îndemnăm statele membre să permită utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei și subliniem importanța implicării Radei Supreme și a societății civile ucrainene în pregătirea sprijinului financiar al UE.”, a declarat Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania), coraportoare din partea Comisiei pentru bugete, conform comunicatului Parlamentului European.
În luna martie, Banca Mondială a estimat la peste 380 de miliarde de euro costul reconstrucţiei post-conflict a Ucrainei. Până în prezent, UE a alocat 30 de miliarde de euro din bugetul său pentru a sprijini Ucraina după începerea invaziei ruse în februarie 2022, potrivit surselor.