Reuniunea JAI va fi organizată în timpul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, care e deținută de Suedia, țară care și-a arătat susținerea pentru aderarea României la Schengen. Însă, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului JAI la Luxemburg lipsește decizia pe care ar fi trebuit să și-o asume consiliul, adică cea privind eliminarea frontierelor pentru România.
Citește și Comisia Europeană face anunțul momentului. România și Bulgaria, gata în 2023 de aderare la Schengen
„Dezbaterea anului pe Schengen, săptămâna aceasta, la Luxemburg. În prezența tuturor miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, are loc, în perioada 8-9 Iunie, ședința Consiliului JAI la Luxemburg”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Totuși, de pe ordinea de zi lipsește cea mai improtantă decizie pe care ar fi trebuit să și-o asume Consiliul JAI, cea privind eliminarea frontierelor pentru România și Bulgaria.
„Este ultima șansă din acest an, pentru că din moment ce Consiliul JAI și-a propus drept primul punct pe ordinea de zi, discutarea strategiei pe următoarele 12 luni în ceea ce privește problematica Schengen și lipsește cu desăvârșire exact punctul cel mai important, ca cei peste 27 de milioane de cetățeni europeni, români și bulgari, care sunt singurii în momentul de față ce nu se bucură de libera circulație în UE, nu sunt pe ordinea de zi, arată cât se poate de clar că decizia politică în cadrul Consiliului este de a amâna această decizie, lucru inacceptabil”, a declarat Eugen Tomac, europarlamentar.
Potrivit europarlamentarului, Guvernul României e responsabil să insiste și să ceară explicații ferme privind aderarea României la Schengen.
„Guvernul are obligația de a insista și de a cere explicații clare mai ales pentru că premierul suedez, ne-a spus că acest subiect va fi pe ordinea de zi. Singura poartă sigură pentru noi este procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Lucrurile intră pe o etapă de închidere a unor dosare, și evident că nimeni nu-și dorește să deschidă acest subiect, în condițiile în care, noi pierdem 10 miliarde de euro anual, dincolo de această discriminare legată de îngrădirea drepturilor la libera circulație în UE”, a declarat Eugen Tomac la Antena 3 CNN.