Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a făcut publice detalii importante referitoare la desfășurarea alegerilor parlamentare din România, care vor avea loc pe 1 decembrie 2024, potrivit Antena 3 CNN.
Toni Greblă a spus că, în țară, votul va avea loc într-o singură zi,iar românii din străinătate vor beneficia de un weekend întreg pentru a-și exercita dreptul de vot. Astfel, aceștia vor putea vota pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, respectiv 30 noiembrie și 1 decembrie 2024.
Votul va începe la ora 7:00 dimineața în ambele zile și se va încheia la ora 21:00. Pentru a se asigura că toți alegătorii își pot exprima votul, președintele secției de votare are autoritatea de a prelungi programul de votare în cazul în care există cetățeni în așteptare, dar nu mai târziu de ora 23:59.
Te-ar mai putea interesa și: Decizie majoră în PSD. Vot final pentru proiectul de lege care îi permite lui Iohannis să candideze la alegerile parlamentare
foto: vot Diaspora
În ceea ce privește votul în țară, alegătorii vor putea vota numai la secția de votare la care sunt arondați în funcție de strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. Dacă în ziua votului se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleași circumscripții electorale, alegătorii au posibilitatea de a vota la orice secție de votare din acea circumscripție, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate
b) cartea electronică de identitate
c) cartea de identitate provizorie
d) buletinul de identitate
e) paşaportul diplomatic
f) paşaportul diplomatic electronic
g) paşaportul de serviciu
h) paşaportul de serviciu electronic
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare
Pentru românii din diaspora, aceștia vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate, cu condiția să facă dovada că au domiciliul sau reședința în afara țării, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:
a) cartea de identitate
b) cartea electronică de identitate
c) cartea de identitate provizorie
d) buletinul de identitate
e) paşaportul diplomatic
f) paşaportul diplomatic electronic
g) paşaportul de serviciu
h) paşaportul de serviciu electronic
i) paşaportul simplu
j) paşaportul simplu electronic
k) paşaportul simplu temporar
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform prezentei legi, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
a) paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu
b) paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu
c) paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu
Campania electorală va începe pe 1 noiembrie și se va încheia pe 30 noiembrie 2024. În această perioadă, candidații vor avea oportunitatea de a-și prezenta platformele și de a-și convinge alegătorii să le susțină candidaturile.
”Fiecare competitor electoral are obligaţia de a înregistra la Autoritatea Electorală Permanentă un MANDATAR FINANCIAR COORDONATOR, termenul-limită fiind 1 NOIEMBRIE 2024. La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, mai mulţi candidaţi independenţi nu pot folosi serviciile aceluiaşi mandatar financiar.
Conturile bancare pentru campania electorală se deschid numai prin intermediul mandatarilor financiari coordonatori înregistraţi la Autoritatea Electorală Permanentă”, au anunțat oficialii.
Te-ar mai putea interesa și: Alegeri 2024: Tot ce trebuie să știi pentru a vota prin corespondență! Ghidul MAE pentru alegători