Totodata, reprezentantii companiei de consultanta sustin ca in viitorul apropiat scaderea preturilor va continua, deoarece in continuare exista o lipsa a lichiditatilor si a cererii.
Spre exemplu, in zona Sisesti-Straulesti dezvoltatorii cereau anul trecut 1.800-2.800 de euro pentru un metru patrat, iar acum pretentiile acestora au coborat la 1.000-1.300 euro/mp.
Locuintele noi din Aviatorilor-Kiseleff au avut in 2008 un pret de 3.500-4.500 euro/mp, iar in primul semestru din an acestea se tranzactionau cu 3.000-4.000 euro/mp.
In zona Baneasa-Pipera dezvoltatorii vand acum locuintele cu 1.000-1.700 de euro/mp, fata de 1.600-2.800 de euro/mp, cat cereau in 2008.
„Recesiunea prin care Romania trece, determinata in principal de evenimentele globale, este de fapt o corectie necesara care trebuia sa aiba loc. Activitatea de real estate ar putea trece prin cel mai dificil moment din istoria recenta, dar dupa orice declin se astepta reinceperea unui nou ciclu”, se mentioneaza in raport.
Cu toate ca noile ansambluri rezidentiale finalizate sau aflate in curs de construire sunt preponderent destinate vanzarii, pe fondul reducerii semnificative a acestor tranzactii, o parte dintre ofertele de vanzare s-au regasit pe piata spatiilor rezidentiale disponibile pentru inchiriere.
In prima parte a anului 2009 s-a pastrat evolutia anilor trecuti, inchiriindu-se cu precadere apartamente (86% din totalul unitatilorinchiriate), in detrimentul vilelor (14% din totalul spatiilor inchiriate).
Cele mai solicitate proprietati de inchiriat in prima parte a anului 2009 au fost apartamentele cu 2 dormitoare, care au reprezentat aproximativ 40% din numarul total de proprietati inchiriate, spre deosebire de anul anterior, cand s-au inchiriat preponderent apartamente cu 3 dormitoare.
In perioada ianuarie-iunie 2009, chiriile s-au diminuat cu numai 10-20% pe segmentul ofertelor exclusiviste (penthouse, vile clasice), acestea fiind limitate ca numar si locatie.
Chiriile pentru apartamentele cu 1-3 dormitoare au cunoscut o reducere mai accentuata, de 20-30%, datorita numarului mare de oferte de acest tip. Autorii studiului anticipeaza continuarea trendului pana cand raportul oferta-cerere se va echilibra mai bine.