Numarul de oferte de locuinte vechi din primul trimestru din 2008 este cu 50% mai mare fata de aceeasi perioada din 2007, cand erau scoase la vanzare peste 9.600 unitati locative vechi in Capitala.
Segmentul apartamentelor de 2 camere a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de oferte. In 2008, numarul de apartamente de 2 camere scoase la vanzare a crescut cu 217% fata de 2004, si cu 58% fata de perioada similara a anului trecut. Astfel in primul trimestru din 2008 sunt peste 6.400 de oferte pentru acest tip de locuinte.
Din ofertele de apartamente vechi din primul trimestru, peste 4.600 sunt apartamente cu 3 camere, cu 51% mai mult decat in aceeasi perioada din 2007, iar 3.450 sunt garsoniere. Numarul de garsoniere scoase la vanzare in primele 3 luni din 2008 este cu 38% mai mare decat cel din primul trimestru din 2007.
Aceasta crestere a ofertei, corelate cu o scadere a cererii solvabile, a dus la o supra-oferta pe piata bucuresteana.
„Relaxarea conditiilor de creditare anul trecut a determinat o crestere a tranzactiilor imobiliare vara trecuta, ceea ce a satisfacut partial cererea”, a precizat Matei Malos, directorul MagazinulDeCase.
In primele 7 luni din 2007, BCR a inregistrat o crestere de 48% a creditelor ipotecare sau imobiliare acordate, iar Alpha Bank a inregistrat dupa relaxarea conditiilor de creditare cu 280% mai multe credite imobiliare acordate anul trecut, se mentioneaza in raportul MagazinulDeCase.
Relaxarea creditelor a dus la o situatie fara precedent pe piata imobiliara, anul trecut inregistrandu-se in lunile de vara o crestere a preturilor locuintelor vechi de 15-30%, aceasta perioada fiind in mod traditional una de stagnare pe piata.
Cresterea ofertei de locuinte vechi este determinata atat de faptul ca multi proprietari vor sa-si imbunatateasca stilul de viata si sa se mute intr-o locuinta noua, dar si de piata speculativa – proprietari care doresc sa vanda locuinte mizand pe cresterea preturilor din ultimii ani.
Potrivit studiului MagazinulDeCase, preturile apartamentelor vechi au crescut intre ianuarie 2006 si ianuarie 2008 in medie cu 158%, pana la peste 133.000 euro, insa intre ianuarie si martie preturile au stagnat.
„In prezent, oferta este mult mai mare decat cererea solvabila (persoanele care isi permit achizitionarea unei locuinte – n.r.), de aceea asistam la o piata a cumparatorului, in care preturile de oferta stagneaza”, a declarat Matei Malos, directorul MagazinulDeCase.
Ca exceptii de la situatia generala, exista zone exclusiviste in care oferta mica continua sa duca la o crestere a preturilor, dar si zone ca Drumul Taberei-Militari unde, desi preturile de oferta stagneaza, reprezentantii MagazinulDeCase spun ca exista locuinte care se tranzactioneaza si cu 15-20% sub pretul de oferta.
„In zone ca Drumul-Taberei-Militari ne asteptam ca pana in vara pretul de tranzactie sa devina pretul de oferta”, a precizat Malos, referindu-se la scaderea asteptata a preturilor de oferta.
MagazinulDeCase este un serviciu de tranzactii imobiliare directe din Romania, care elimina din procesul de tranzactionare intermediarii, reprezentand o platforma online pe care proprietarii isi listeaza locuintele destinate vanzarii.