In general, valoarea sumelor restante este de ordinul sutelor de mii de lei pe fiecare dosar.
Victoria Holding SA, care detine mall-ul bucurestean City Mall, a provocat in ultimii 2 ani insolventa sau falimentul pentru circa 10 retaileri care aveau afaceri in interiorul mall-ului si a inaintat somatii de plata impotriva altor catorva companii.
Recent, compania a intrat in faliment si urmeaza sa vanda mall-ul.
Situatia firmei Victoria Holding releva o parte din problemele pe care centrele comerciale le intampina in aceasta perioada cu recuperarea datoriilor.
DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a dosarelor comerciale aflate in prezent in instanta ale tuturor mall-urilor din Capitala. Potrivit statisticilor efectuate pe baza dosarelor inregistrate in ultimii 2 ani la Tribunalul Bucuresti, City Mall conduce topul, fiind centrul comercial cu cele mai multe actiuni in instanta impotriva datornicilor.
Pe urmatoarea pozitie se afla Liberty Center, cu 9 somatii de plata sau cereri de demarare a procedurii de insolventa, care inca sunt pe rol sau care s-au rezolvat prin intrarea in insolventa a debitorului. Pe langa acestea se mai adauga mai multe somatii de plata inregistrate in ultimii 2 ani, dar care au fost solutionate intre timp de Tribunal.
Baneasa Development, proprietarul Baneasa Shopping City, a somat in jur de 10 companii sa isi plateasca datoriile, majoritatea dosarelor de la Tribunal fiind, insa, deja rezolvate. In prezent, singurul dosar aflat inca pe rol este cel in care proprietarul mall-ului Baneasa Shopping City cere insolventa retailerului roman de fashion Tina R.
Mall-ul AFI Cotroceni Park a inaintat cereri de insolventa impotriva a 4 retaileri, dar are somatii de plata si chiar cereri de incuvintare a executarii silite impotriva altor 3 retaileri din cadrul proiectului. De altfel, proprietarul Cotroceni Park are cea mai agresiva atitudine fata de datornici, in raportul facut de administratorul judiciar al companiei Fashion Retail Group (companie din cadrul grupului RTC, aflata in insolventa – n.r.), mentionandu-se ca societatea care detine Cotroceni Park a confiscat marfa din magazinele companiei debitoare.
La randul sau, Grand Arena a determinat intrarea in insolventa a 2 retaileri si a cerut insolventa altor trei, insa compania care detine centrul comercial, EuroInvest Intermed, este totodata si cea mai actionata in instanta de catre proprii creditori. Proprietarul Grand Arena are peste 10 cereri de insolventa sau somatii de plata inregistrate impotriva sa, printre altele de catre firma de property management Cegis sau firme care s-au ocupat de diferite lucrari de constructii.
Unirea Shopping Center a determinat intrarea in insolventa a trei companii si a inaintat somatii de plata si ordonate de plata impotriva mai multor companii, din care insa doar doua mai sunt inca in curs.
Bucuresti Mall Development & Management, proprietarul primului centru comercial din Capitala, Bucuresti Mall Vitan, are inaintata o singura somatie de plata pe Tribunalul Bucuresti, impotriva companiei aeriene Blue Air, operator care este asaltat din mai multe parti de somatii de plata sau cereri de insolventa. Blue Air are datorii si la un alt proprietar de mall, Plaza Mall Development si Management, care are de asemenea inaintata o cerere de insolventa impotriva companiei.
Proprietarul Mall Vitan si Plaza Mall este acelasi, compania de dezvoltare imobiliara Anchor Group.
In total, Plaza Mall are trei somatii de plata inregistrate pe Tribunal impotriva a trei companii.
Reprezentantii Sun Plaza, cel mai recent mall deschis in Bucuresti, nu au somatii de plata sau cereri de insolventa inregistrata la Tribunal.