Cel mai recent studiu de piata al BNP Paribas Real Estate, prezentat in cadrul evenimentului Zilele Biz, urmeaza aceeasi traiectorie ca si studiile altor companii mari de consultanta imobiliara si cuprinde previziuni destul de precaute legate de evolutia pietei imobiliare in 2011. Analistii BNP Real Estate au prezentat anul viitor ca fiind mai degraba ca o perioada de pregatire pentru o relansare in 2012.
Mai mult, in studiu se precizeaza faptul ca piata locala este inca perceputa de investitorii straini ca fiind una cu un grad de risc crescut, ceea ce a determinat lipsa a achizitiilor de proprietati de top pe piata bucuresteana.
Reprezentantii BNP Paribas Real Estate sustin ca anul viitor ar putea sa existe mai multe lichiditati in piata, dar ca marii investitori institutionali vor prefera in continuare sa ramana departe de piata locala.
„Fondurile de investitii institutionale se vor lasa asteptate si in 2011. Mai mult, anul viitor este posibil sa se construiasca chiar si mai putin decat in 2010”, spune Viorel Lacatus, investment director al BNP Paribas Real Estate.
Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), a spus, recent, ca piata constructiilor din Romania va ajunge la punctul minim in 2011 si ca doar lucrarile de reparatii ale constructiilor vor mentine piata la nivelul de plutire.
Specialistii imobiliari spun ca o revigorare a valorii chiriilor si volumului de constructii din segmentul de birouri ar putea sa apara doar spre finalul anului viitor si doar in cazul cladirilor centrale, asa ca posibila relansare va fi simtita tot abia in 2012.
Ilias P. Papageorgiadis, directorul executiv al companiei imobiliare More Real Estate, spune ca nici segmentul rezidential nu se va simti mai bine in 2011, avand in vedere problemele inca existente in aceasta zona, cum ar fi discrepanta dintre oferta si cerere.
„Pe piata de acum sunt scoase la vanzare apartamente noi cu suprafete si preturi care erau valabile in perioada de boom. Majoritatea dezvoltatorilor nu si-au ajustat produsele, iar cei mai multi clienti inca se plang de preturi”, spune directorul More Real Estate.
Cat despre celelalte segmente ale pietei, Papageorgiadis spune ca in segmentul de retail si cel industrial ar putea sa apara semne de revigorare in 2011, insa „cu bataie” tot pentru 2012.
In ceea ce priveste investitorii, directorul de la More Real Estate spune ca sperantele sunt tot pentru 2012, considerand ca o problema in acest segment este chiar mentalitatea banului facut repede. Papageorgiadis spune ca multi investitori se comporta dupa modelul unei batrane dintr-un serial de televiziune grecesc, care intra intr-un magazin in care toate produsele aveau preturile scazute cu minim 85%, se duce la casierita si in spune:”Daca cumpar imi faceti si mie un discount?”.
Tot in aria problemelor de mentalitate, Papageorgiadis include si tentativele unor proprietari de locuinte de a creste preturile la inceputul acestui an, desi nu exista cerere.
Greutatile sectorului imobiliar sunt determinate si de lipsa acordarilor finantarii in domeniu.
Reticenta bancilor fata de acest segment pare ca va continua si in 2011.
Conform unui raport recent al KPMG, „Barometrul ECE privind Creditarea Imobiliara in 2010”, bancile considera ca incerta posibilitatea ca sectorul imobiliar sa cunoasca o revenire rapida in vreo tara, cu posibila exceptie a Poloniei si Republicii Cehe, unde pietele au fost mai putin afectate de recesiune.
More Real Estate Services a inregistrat o cifra de afaceri de peste 130.000 lei pe 2008, potrivit datelor de pe Ministerul de Finante. Compania nu a publicat bilantul financiar pe anul 2009.
BNP Paribas Real Estate a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de peste 3 mil. lei in 2009, pe piata locala.