Turistii straini apreciaza arhitectura deosebita a unor orase ca Sibiu, Brasov sau Sighisoara, momentele petrecute in muntii Fagaras, colectiile de arta romaneasca religioasa, privelistile superbe, fetele frumoase si berea buna.
DailyBusiness.ro a facut o trecere in revista a peste 50 de posturi de blog despre Romania de pe site-uri internationale de calatorii si va prezinta sinteza parerilor turistilor straini despre destinatia care va fi promovata de acum sub sloganul „Gradina Carpatilor”.
[quote=Cessna 152, turist strain] Per total, orasul (Bucuresti-n.r.) arata grandios, ca o bijuterie veche care si-a pierdut stralucirea, dar si-a pastrat mare parte din farmec[/quote]
Din cele peste 50 de posturi trecute in revista, doar 2 au fost total negative impotriva Bucurestiului. Ceilalti vizitatori, chiar daca au observat multe probleme, au fost atat de surprinsi de faptul ca orasul nu este deloc asa cum este prezentat in ghidurile turistice sau in preconceptiile care circula la nivel international, incat au gasit destinatia mai degraba agreabila.
Unii vizitatorii au numarat cainii pe care i-au vazut pe drumurile Romaniei, altii s-au lovit de taximetristi care au incercat sa-i insele, altii au simtit ca este un loc in care turistii nu sunt doriti pentru ca au gasit cu greu locuri de cazare, dar experientele frumoase au iesit in fata.
Un vizitator din acest an al Romaniei, care posteaza sub numele de Cessna 152 si are ca scop sa viziteze cel putin 100 de tari din lume, isi incepe povestea despre Romania printr-o concluzie legata de Bucuresti.
„Am auzit lucruri rele despre Bucuresti. In primul rand, ca nu ai ce sa vezi in afara de constructiile comuniste din beton, in al doilea rand ca orasul este plin de bande de copii tigani care asteapta ocazia de a jefui turistii. Apoi urmeaza povestile despre cainii vagabonzi, care baga in spital 8 oameni pe zi!. Dincolo de aceste preconceptii neadevarate, capitala Romaniei a fost locul logic de unde ne puteam incepe calatoria de o saptamana in estul Europei”, adaugand „Primele impresii despre capitala Romaniei au fost de fapt favorabile”.
„A doua zi, am fost din nou uimit de cat de bine arata Bucurestiul. Sigur, unele dintre cladiri au nevoie de o renovare sau in unele cazuri sa fie demolate, dar per total orasul arata grandios, ca o bijuterie veche, care si-a pierdut stralucirea, dar si-a pastrat mare parte din farmec„, mai scrie Cessna.
[quote=Aidando, turist irlandez] Cladirea (Casa Poporului-n.r.) este atat de mare, incat atunci cat te apropii de ea nu ti se pare ca ajungi intr-adevar mai aproape[/quote]
Mai toti vizitatorii au trecut prin Capitala, iar majoritatea celor care ajung in Bucuresti viziteaza Palatul Parlamentului.
„Este probabil cea mai bine definita idee nebuneasca a grandorii comuniste a lui Nicolae Ceausescu. Dar intr-adevar este impresionanta”, scrie unul dintre vizitatorii straini ai Capitalei despre Palatul Parlamentului.
Aidando are 21 de ani si este irlandez. Si el a ramas surprins de cat de departe de adevar sunt preconceptiile despre Bucuresti
„Orasul are ceva probleme, dar nu este deloc atat de rau in realitate in comparatie cu preconceptiile care circula despre el. Chiar daca partea cu cainii este din nefericire adevarata, nu am intalnit alte probleme aici”, scrie turistul.
Despre Casa Poporului, Aidando scrie „Cladirea este atat de mare, incat atunci cat te apropii de ea nu ti se pare ca ajungi intr-adevar mai aproape”. Despre turul cladirii, el scrie ca este excelent.
„Nu m-as innebuni sa vizitez Bucurestiul o perioada mai lunga, dar pentru o zi a fost absolut fascinant„, scrie turistul.
Un londonez care locuieste in prezent in Praga si care a calatorit in aceasta vara in Romania, trecand prin Constanta, Bucuresti si Brasov, scrie in posturile sale ca berea Ursus a castigat locul 2 in preferintele sale, dupa Soproni, o bere ungureasca.
Un profesor de matematica din San Francisco a vizitat de asemenea Romania in acest an. El presupune, total gresit, dar entuziasmat de ce a vazut, ca turismul romanesc scoate milioane de dolari din vizitele strainilor la castelele si cetatile lui Dracula.
Matt, un turist care a vizitat Romania acum 2 ani, pentru a doua oara, scrie ca si-a adus tocmai din Argentina echipamentul de catarare, doar pentru muntii Romaniei. „Atat de entuziasmat sunt de acesti munti. Sunt fantastici. Romania este superba si va fi una dintre principalele destinatii europene, doar ca inca nu este pregatita pentru asta„, scrie el.
[quote=Matt, turist strain] Daca acesti munti ar fi fost in Turcia ar fi fost construita o intreaga industrie in zona de catarari: hoteluri, internet cafe, servicii de spalatorie, autobuze catre gara (…) Turcii au aceasta mentalitate si smulg fiecare cent dintr-o situatie turistica[/quote]
El a vizitat Romania prima oara in 2004, dupa ce a luat examenul de intrare in barou. „Introcandu-ma, gasesc remarcabila lipsa de progres a oraselor turistice din zona Fagaras in ultimii 4 ani”, scrie turistul pasionat de catarari, intr-un post din 2008.
„Turistii care au venit aici si au cerut anumite lucruri nu l-au facut pe niciun antreprenor sa se gandeasca ca daca i se cere ceva ar putea sa ofere acel serviciu si sa ii iasa si niste bani”, mai adauga acesta, mentionand ca „Daca as fi roman, as afla orele in care ajung trenurile in gara din Ucea si mi-as lipi de masina un semn in 5 limbi straine pe care sa scriu ca iau in masina pe oricine vrea sa ajunga la muntii Fagaras pentru X euro pe kilometru”.
Pe blogurile specializate de calatorii sunt si cateva recenzii categoric negative pentru Romania, bazate in special pe calitatea serviciilor.
Unul dintre turisti dezamagiti de Bucuresti, scrie „este un oras ciudat si nu stiu daca ma voi obosi sa ma reintorc. Este un oras foarte urat, unde doar ocazional mai vezi cate o cladire draguta (…) Sunt reclame peste tot. Este cu adevarat orasul panourilor publicitare„.
Un alt vizitator, din Canada, care doar a trecut prin Bucuresti, s-a oprit totusi pentru o vizita. „Ceea ce este de vazut si motivul pentru care am ramas putin in Romania este Palatul Parlamentului”, scrie vizitatorul.
Si Michael si Erin din Dallas au fost dezamagiti de faptul ca arhitectura orasului caruia i se mai spune si „micul Paris” a fost inlocuita in mare parte de cladirile comuniste. Totusi, acestia si-au exprimat incantarea fata de bisericile cu arhitectura de secol XV ale Capitalei.
Se pare ca putinii turisti straini care viziteaza Romania sunt in final multumiti de experienta autohtona, chiar daca majoriatea au simtit intr-un fel sau altul ca au venit intr-o destinatie care nu isi doreste turisti.
In Romania vin anual cateva sute de mii de turisti straini, numar mult redus fara de alte tari din regiune. Acest numar atinge sau chiar depaseste ordinul milioanelor in unele tari, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria.
Mai multe detalii despre calatoriile strainilor in Romania puteti gasi pe realtravel.com, travelblog.org sau travelpod.com.