Site-ul lefigaro.fr, citat de Agerpres, a selectat pentru 2015 zece dintre cele mai celebre si cautate carnavaluri, majoritatea desfasurandu-se in prima parte a anului:
1. Venetia (7-17 februarie)
Creat initial pentru a uita, cel putin o perioada, diferentele sociale dintre nobili si popor, carnavalul de la Venetia revine in acest an sub semnul gastronomiei, sub genericul „Cea mai delicioasa sarbatoare din lume”. Desi data oficiala de deschidere a carnavalului este 7 februarie, manifestarile incep din 31 ianuarie cu primul spectacol pe apa, urmat a doua zi de alaiul gondolelor. Pana pe 17 februarie vor avea loc zilnic, in Piata San Marco, concursuri de costume, in ultima zi a carnavalului urmand sa fie aleasa cea mai frumoasa masca si sa aiba loc ceremonia de inchidere.
2. Koln, Germania (11 noiembrie-18 februarie)
Cel mai mare carnaval din Germania revine in fiecare an cu sute de manifestari. Din 11 noiembrie pana in Miercurea Cenusii (18 februarie), in cele 86 de cartiere ale orasului se organizeaza regulat defilari de fanfare si baluri mascate, iar marile festivitati din februarie marcheaza sfarsitul sezonului carnavalului. Marea parada oficiala se desfasoara mereu in lunea care precede Miercurea Cenusii.
3. Rio de Janeiro, Brazilia (13-21 februarie)
Ca la fiecare inceput de an, brazilieni si turisti din lumea intreaga petrec la Rio o saptamana plina de culoare, dans si exuberanta. La cel mai mare carnaval din lume defileaza in fiecare seara cele mai bune scoli de samba pe Marques de Sapucai, unde sunt instalate gradene ce pot primi 88.500 de spectatori. Pentru cine nu reuseste sa obtina un loc pentru a asista la acest eveniment, cele cateva saptamani dinaintea debutului sunt marcate de stralucitoare parade populare.
4. Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania (11-22 februarie)
Interzis in perioada franchista, carnavalul de la Santa Cruz a devenit ulterior unul din cele mai mari din lume, dupa cel de la Rio. Timp de zece zile, in diferite cartiere ale orasului se organizeaza baluri si parade, inaintea principalelor manifestari la care asista anual pana la 200.000 de persoane.
5. New Orleans, Statele Unite ale Americii (4 ianuarie-17 februarie)
Introdus de colonistii francezi in 1699, carnavalul din New Orleans este cel mai mare din Statele Unite. Isi atinge apogeul in ziua de Mardi Gras, cand pe strazi se succed defilari de dimineata pana tarziu in noaptea tarziu, momentul de inceput al postului Pastelui. Primele parade au loc din 4 ianuarie, fiecare fiind sponsorizata de o „krewe” (confrerie) a orasului. Turistii isi pot face o parere despre editiile trecute ale carnavalului vizitand „Mardi Gras World”, hala in care sunt pastrate care alegorice din anii precedenti.
6. Nisa, Franta (13 februarie-1 martie)
Cel mai mare carnaval din Franta propune in acest an doua saptamani de parade, costume si defilari de tot felul. In program figureaza cursa „mascata” de 10 kilometri, parada de la Nisa si bataia cu flori. Evenimentul cuprinde in acest an si „Lou Queenrnaval”, prima parada gay din Hexagon. Festivitatile iau sfarsit prin arderea regelui carnavalului si un joc de artificii.
7. Basel, Elvetia (23-26 februarie)
Cele 72 de ore de carnaval de la Basel vor incepe cu defilarea lanternelor, cu ocazia careia locuitorilor li se recomanda sa nu aprinda luminile in case. Urmeaza apoi „clique”-urile, grupuri muzicale cu tobe, fluiere si uneori trompete a caror muzica rasuna in tot orasul. Se creeaza o atmosfera propice pentru a asculta asa-numitele „shnitzerbanks”, poeme satirice despre lideri politici sau din domeniul economic din toata lumea.
8. Quebec, Canada (30 ianuarie-15 februarie)
Sub privirea amuzata a lui Bonhomme, mascota carnavalului din Quebec, sute de mii de persoane vin sa participe la una din cele mai importante manifestari din Canada. Cursa cu barca pe gheata, baia de zapada si defilarile nocturne se numara printre activitatile propuse de-a lungul celor doua saptamani de carnaval.
9. Notting Hill, Marea Britanie (30-31 august)
Pe parcursul unui week-end, cartierul sic Notting Hill din Londra devine principala atractie pentru turisti si localnici. Creat in 1959 ca raspuns la miscarile sociale din anul precedent, carnavalul pune in evidenta cultura din Antile, extrem de prezenta in cartier. Alaturi de parada principala, participantii asista si la prestatiile „steelbands”, orchestre cu tobe de otel (originare din Trinidad-Tobago). In ajunul carnavalului se organizeaza un concurs in care se desemneaza cel mai bun grup din tara.
10. Barranquilla, Columbia (14-17 februarie)
Inscris in Patrimoniul cultural imaterial al umanitatii de UNESCO in 2008, carnavalul de la Barranquilla ofera o panorama a diferitelor culturi columbiene. Timp de patru zile inaintea postului Pastelui, grupuri autohtone interpreteaza muzica pe care se danseaza si defileaza care alegorice colorate, ce incearca sa isi croiasca drum prin mijlocul multimii.