Un hotel „budget” dispune de o capacitate de 80-120 de paturi, cu o suprafata de 9-20 metri patrati pe fiecare camera, nu are locuri de parcare, iar serviciile restaurantului si ale barului nu sunt incluse in pretul de cazare, au spus specialistii in industria hoteliera reuniti in cadrul unui eveniment dedicat pietei de profil, organizat de Evensys.
Durata de constructie a unui astfel de hotel este in jur de 12 luni, in comparatie cu hotelurile de 4-5 stele, a caror durata medie de constructie este de circa 24 de luni.
Investitia intr-un astfel de hotel, daca este afiliat unui brand puternic, este de 20.000-25.000 de euro pe camera, excluzand costurile terenului.
Potrivit lui Sorin Ionescu, managing partner al companiei Fivestar Hospitality, momentan pe piata hoteliera din Bucuresti nu este vorba atat de mult de reducerea cererii de cazare, explicatia scaderii gradului de ocupare fiind data mai degraba de cresterea capacitatii de cazare in cursul anului trecut.
„In 2008 au intrat pe piata din Capitala 3.500 de camere de hoteluri noi (inclusiv proprietatile mici), ajungandu-se astfel la un total de 10.900 de locuri de cazare”, a spus Ionescu.
El a adaugat ca in acest an este posibil ca pretul activelor hoteliere sa scada cu 20%-30%, precizand ca lanturile hoteliere cu o prezenta mai mica pe piata este posibil sa aiba strategii de expansiune putin mai conservatoare.
De asemenea, acesta a precizat ca deprecierea monedei nationale poate sa genereze oportunitati pentru cresterea numarului de turisti straini in Romania si ca trebuie acordata o atentie mai mare concurentei – apartamentele inchiriabile in regim hotelier.
Cum vad hotelierii evolutia pietei in acest an
68% din hotelierii din Romania se asteapta ca anul acesta sa inregistreze un grad de ocupare mai mic decat in 2008, conform unui studiu realizat de compania de croata de consultanta Horwath.
Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor managerilor a 63 de hoteluri din Romania, dintre care o treime din Bucuresti si restul din tara. Majoritatea fac parte din categoria 4 stele (46%), urmat de 3 stele (41%), 5 stele in proportie de 10%, iar celelalte 3%.
Doar 3% din respondenti considera ca anul acesta vor avea un grad de ocupare mai mare decat anul precedent.
Cei mai optimisti au fost proprietarii hotelurilor de 5 stele, 50% dintre acestia estimand ca gradul de ocupare va fi mai bun sau cel putin asemanator cu cel din 2008.
Cei mai pesimisti dintre respondenti au fost cei din categoria 4 stele, 72% dintre ei declarand ca se asteapta la rezultate mai slabe in 2009.
Majoritatea hotelierilor respondenti cred ca veniturile zilnice pe camera ocupata (ADR) vor fi afectate intr-o masura mai mica fata de gradul de ocupare. Cu toate acestea, 60% cred ca veniturile zilnice pe camera rezervata vor fi mai slabe in 2009 decat in 2008.
Hotelurile de 5 stele considera ca ADR-ul va avea aceeasi evolutie ca si gradul de ocupare in 2009.
52% din hotelurile de 3 stele cred ca ADR-ul va fi la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2008.
O scadere a ADR-ului o prevad hotelierii din categoria 4 stele, 69% din ei asteptandu-se la acest lucru in 2009, in comparatie cu anul precedent.
71% din hotelierii respondenti la studiu au pareri pesimiste in ceea ce priveste performantele veniturilor in acest an, in timp ce 27% considera ca ele vor ramane la acelasi nivel ca si in 2009, iar doar 2% sunt optimisti in privinta veniturilor de anul acesta.
Cei mai pesimisti sunt hotelierii de 5 stele, 83% din ei considerand ca veniturile totale vor fi mai mici anul acesta. Avand in vedere ca ei se asteapta, pe de alta parte, la cresterea gradului de ocupare, este de asteptat ca pe acest segment sa fie afectate si alte venituri in afara celor provenite din tarifele de camera.