„Lista neagra a UE se va dovedi un instrument nu doar pentru prevenirea zborurilor nesigure catre Europa, dar si o masura pentru ca autoritatile aviatiei civile sa actioneze pentru a imbunatatii siguranta zborurilor”, a declarat Jacques Barrot, comisar pentru transport, citat de presa internationala.
In Rusia, autoritatile au decis interzicerea oricaror zboruri spre Europa pentru 4 companii locale (Kuban Airlines, Yakutia Airlines, Airlines 400 si Kavminvodyavia) si au impus restrictii pentru avioanele altor 6 companii (Gazpromavia, UTAir, KrasAir, Atlant Soyuz, Ural Airlines si Rossyia).
Bulgaria a decis sa interzica anumite companii care se ocupau cu transportarea de marfuri: Air Sofia, Bright Aviation Services, Scorpion Air si Vega Airlines.
Republica Moldova a retras licentele pentru companiile Valan, Pecotox, Jetline International, Jetstream, Aeroportul Marilescu, Aeronord, Grixona si Tiramavia.
In plus, toate cele 51 de companii aeriene din Indonezia au fost incluse, joi, pe lista neagra a avioanelor care au interdictie de zbor catre Uniunea Europeana, lista intocmita de Comitetul de experti ai Uniunii in domeniul aviatiei, a anuntat Comisia Europeana.
Comitetul de experti a mai adaugat pe aceasta lista compania ucraineana Volare si compania de transport pentru pasageri angolezi TAAG Angola Airlines.
Odata cu emiterea avizului „unanim” al membrilor Comitetului, Comisia va adopta oficial aceasta masura „in zilele urmatoare”.
Avioanele indoneziene nu efectueaza in prezent zboruri catre Europa, astfel incat interdictia este si un avertisment pentru populatia celor 27 de state membre si pentru agentiile de turism de a nu recurge la liniile aeriene ale acestei tari, a declarat un oficial al Uniunii.
„Cetatenii europeni ar trebui sa evite sa zboare cu aceste avioane. Sunt cu adevarat nesigure”, a subliniat oficialul.
Intre timp, o interdictie pentru majoritatea avioanelor companiei pakistaneze Pakistan International Airlines (PIA), intrata in vigoare din luna martie, va fi ridicata pentru avioanele Boeing 747 si Airbus 310, potrivit sursei. Boeingul 777 este autorizat in continuare sa efectueze zboruri.
Comisia a recomandat tarilor membre sa inceapa pregatirile pentru a fi aplicata imediat interdictia pentru companiile vizate.