Cetatile dacice din Muntii Orastiei
Unitatile de cazare din apropierea cetatilor dacice sunt rare si in mare parte pensiuni de 2-3 stele, unde o noapte de cazare porneste de la 70 de lei si ajunge si la 120 lei. La cetatile dacice puteti ajunge insa si daca va cazati in Orastie.
[img=749]Sarmizegetusa Regia, asezare dacica pre-romana[/img]
Reprezentantii Pensiunii Popasul Dacilor din satul Costesti spun ca turistii vin in special vara, si ca printre cei care viziteaza locurile sunt si straini, desi, ce-i drept, mai putini.
In zona se afla cetatile dacice Sarmizegetusa Regia, cetatile dacice de la Costesti-Cetatuie si Costesti-Blidaru sau cetatea de la Luncani-Piatra Rosie.
Posibilitati de cazare exista si in comuna Sarmizegetusa din depresiunea Hateg. In apropiere se afla cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei Romane.
[gallery:107]
Aici se pot vizita si cateva din cele mai vechi biserici de piatra din Romania, cum ar fi Densus.
Daca va aflati in Hunedoara, puteti sa faceti un salt in timp si sa vizitati si Castelul Corvinilor din Hunedoara, o cladire gotica impresionanta, construita pentru Iancu de Hunedoara.
Intrarea la castelul Corvinilor este de 8 lei, iar daca doriti si un ghid va mai costa inca 30 de lei.
Prin pesterile din Apuseni
Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera de origine glaciara din Romania, cu o vechime de 3.500 de ani. In apropierea pesterii sunt cateva pensiuni, tarifele fiind destul de reduse, sub 20 euro pe noapte. La pensiunea Scarisoara, spre exemplu, puteti opta si pentru activitati de calarie sau plimbari cu caruta.
[img=751]Pestera Scarisoara. Foto:Wikipedia.org[/img]
Pestera poate fi vizitata zilnic intre orele 9 si 17:00.
In apropiere mai pot fi vizitate si pestera Coiba Mare sau Ghetarul Vartop. Mai multe trasee pentru a ajunge la aceste obiective gasiti aici
In Muntii Apuseni se gasesc si alte pesteri, printre care Meziad, Pestera Vantului sau Cetatile Ponorului.
Cetatile din Moldova
Pentru a vizita vechile cetati de aparare ale Moldovei trebuie sa parasiti si teritoriul tarii, asta daca doriti sa aveti o imagine cat mai de ansamblu a sistemului de fortificatii creat de domnitorii romani.
[img=750]Cetatea de scaun a Sucevei[/img]
Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova se gasesc cetatile Tighina si Soroca, care de altfel sunt incluse in circuite turistice intre Bucuresti si Chisinau. Cele 2 cetati faceau parte dintr-un sistem defensiv in care mai erau incluse si Cetatea Hotin si Cetatea Alba, acum pe teritoriul Ucrainei.
Pe teritoriul actual al Romaniei puteti vizita cetatea Suceava si cetatea Neamtului, in Suceava, respectiv Piatra Neamt. Cazarea in Suceava este sub 100 lei pe noapte la pensiuni si in jur de 200 de lei la hotel de 3 stele.
Daca ajungeti sa vizitati si cetatile din Republica Moldova, puteti face o vizita si in „Orasul Vinurilor” Cricova, amplasat la circa 10 km de Chisinau. O noapte de cazare la un hotel de 4 stele din Chisinau este in jur de 50 euro.