Legat de gradul de ocupare previzionat de operatorii din cele trei zone analizate, in toate practicandu-se si turismul montan, 54% din respondenti spun ca gradele de ocupare vor stagna, 22% ca vor scadea si 18% ca vor creste, potrivit unui sondaj realizat in cercetarea sectoriala din cadrul proiectului Instrumente Strategice pentru Ocupare in Industria Turismului, initiat de PartNet.
Pe segmente de activitate, cresteri au previzionat tavernele si cluburile de noapte, agentiile de turism, camping-urile si satele turistice, restaurantel, structurile balneare si inchirierile de camere in regim hotelier, dar si cazarile la ferme agricole.
Pe de alta parte, hotelurile si pensiunile estimeaza scaderi usoare, intre 5 si 15%.
Cei mai multi operatorii de turism din Romania spun ca cifra de afaceri a companiilor a stationat in ultimii 3 ani, peste 44% din respondeti, in timp ce doar 22% spun ca a fost o crestere, iar 33% ca a fost in scadere.
Per total, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) pe 2009 in Romania existau peste 283.000 de locuri de cazare.
Cea mai mare parte a structuri de cazare din Romania se afla pe litoral, cu 56% din totalul capacitatii de cazare din Romania. Pe urmatoarea pozitie sunt zonele montane cu 12% din capacitatea totala de cazare. Ca numar de unitati de cazare propriu zise, diferenta intre litoral si zonele montane nu este foarte mare, in ambele zone existand aproape cate 1.000 de structucturi de cazare.
Cele mai multe locuri de cazare sunt in hoteluri, peste 168.000, pe pozitia a doua situandu-se camping-urile si casutele de vacanta cu peste 29.000 de locuri, taberele scolare cu peste 20.000 de locuri si vilelele cu peste 19.000 de locuri.