- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

434 de lei este suma pe care o plătește un turist pe noapte la un hotel în România

01 Oct, 19:53 • Mălureanu Rebecca
Un turist cazat la un hotel în România plăteşte un preț mediu de 434 lei pentru o noapte de cazare. Potrivit informaţiilor CoStar, un furnizor global de date şi analize în domeniul imobiliar, prețul cazării a crescut cu un procent de 5,7% față de anul anterior.
434 de lei este suma pe care o plătește un turist pe noapte la un hotel în România

434 lei este suma plătită de un turist pe noapte la un hotel în România, cu 5,7% mai mult faţă de anul precedent. Majoritatea hotelurilor de patru sau cinci stele se află bineînțeles, în București. Capitala
trage în sus preţul mediu înregistrat la nivel naţional pentru serviciile hoteliere, anunţă Ziarul Financiar.

Creşterea preţurilor scade numărul de turişti

Un turist care se cazează la un hotel în România plăteşte, în medie, 434 lei pentru o noapte de cazare, în creştere cu 5,7% faţă de anul anterior, potrivit infor­maţiilor CoStar, un furnizor global de date şi analize în domeniul imobiliar.

 

Turiști
Turiști

Te-ar putea interesa șo: Cum poți profita la maximum de city pass-uri. Avantajele pe care cardurile le au pentru turiști

Costurile de cazare au fost trase în sus de Bucureşti, unde există cele mai multe cazări de patru şi cinci stele, cu tarife mai mari faţă de alte tipuri de cazări. 496 lei reprezintă prețul mediu plătit de un turist care se cazea­ză în Bucureşti, mai mare cu 6,2% faţă de anul anterior. Multe hoteluri din București se încadrează în turismul de bussiness, oaspeții fiind din acest segment.

Preţurile pentru serviciile turistice au crescut nu doar în România, ci în toată Europa. Totuşi, preţurile mai mari sunt plătite, în mare parte tot de români, nu de străini ca în alte țări.

Anul precedent, s-au înregistrat peste 13,6 milioane de turişti în cazările locale.
Ascensiunea preţurilor a redus evident numărul de turişti la nivel naţional. Cu toate că, Bucureştiul a câştigat turişti, având un grad de ocupare în creştere cu 3,2%. Cluj-Napoca şi Timişoara, alte două orașe care atrag turişti, în principal, veniţi în scopuri de business, au avut scăderi. Clujul s-a situat la un procent de doar 2,9% privind gradul de ocupare în hoteluri, Timişoara a înregistrat un minus de 14%, faţă de anul trecut, când oraşul de pe Bega a fost Capitala Europeană a Culturii, care a crescut cererea turistică.

ÎÎN 2023, peste 13,6 milioane de turişti au fost înregistraţi în cazările locale, în creştere uşoară faţă de 2019, când au fost 13,3 milioane de turişti, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cel mai vizitat oraş a fost capitala București, care a primit 1,8 milioane de turişti. Doar 2,1 milioane de turişti străini s-au cazat în unităţile de cazare din România în 2023, comparativ cu 2019, când au fost 2,6 milioane de străini.

Vezi și: Aproape 1 milion de turiști străini au vizitat România în prima jumătate a anului. Ce destinații de vacanță au referat românii