Micuta insula Nauru din Sudul Pacificului este probabil sa devina in curand imposibil de locuit, in prezent aceasta aprovizionandu-se cu alimente si apa prin importuri.
Insula, care are 21 de kilometri patrati, a fost una dintre cele mai importante surse de fosfat din lume, ceea ce a transformat-o in una dintre cele mai bogate regiuni, insa in anul 2000, specialistii au constatat ca fosfatul s-a epuizat.
Totusi, in anul 2006 a fost descoperita o alta sursa de fosfat pe Nauru, dar una cu cantitati limitate, astfel ca insula, care este stat de sine statator, va ramane fara exporturi si deci fara surse de venit. Nauru nu mai are nici pamant agricol, deoarece pentru colectarea fosfatului au fost sapate tuneluri pe intreg teritoriul insulei.
Marea Moarta, de fapt un lac sarat, este faimoasa pentru ca aici exista cel mai jos punct de pe glob care nu se afla sub ape (aflat la 420 de metri sub nivelul marii) si pentru ca are cea mai sarata apa din lume, insa in ultimii ani, lacul se retrage cu circa 90 de centimetri pe an.
Spre exemplu, daca turistii vizitau centrul spa Ein Gedi acum 20 de ani mergand doar cativa metri pana la lac, acum ei trebuie sa parcurga mai mult de un kilometru si jumatate pana la apa.
Orasul Mexico City a fost initial construit de azteci pe un lac, care a fost secat de conchistadorii spanioli. Deoarece orasul era inundat periodic, cateva secole mai tarziu lacul a fost secat din nou prin tehnologii moderne. Asta a oprit inundatiile, insa a readus in discutie scufundarea orasului sub apa. In prezent, apa curenta este pompata din subteran, ceea ce determina scufundarea, astfel ca in ultimul secol 9 metri din oras au fost acoperiti de apa. Autoritatile inca nu au un plan prin care sa poata opri scufundarea, in conditiile in care apa din subteran trebuie pompata in continuare, pentru cele 22 milioane de persoane din zona orasului.
Odata cu izolarea din ani ’70 a populatiei amish (o minoritate religioasa cu un stil de viata foarte auster – n.r.), europenii care isi doreau o viata libera de orice tehnologie au emigrat in SUA si astfel au aparut regiunile rurale denumite Amish Country. In prezent, acestea se indeparteaza tot mai mult de la principiile traditionale, in principal datorita faptului ca pretul terenurilor creste, micii industriasi se extind catre teritoriile virgine, iar familiile amish, foarte numeroase, sunt obligate sa renunte treptat la stilul de viata agrar si sa se integreze in comunitatile rurale traditionale.
Freetown Christiania este o insula in capitala Danemarcei, in trecut o baza militara, „capturata” de hippioti si autoproclamata tara independenta. Fara impotrivirea guvernului danez, pacifistii au cladit aici o societate in care orice proprietate apartine tuturor, plantele de marijuana sunt crescute si vandute liber, iar transportul se face cu bicicletele.
Zilele asezarii Christiania par a fi numarate, in ciuda statutului de atractie turistica. Din 2004, guvernul conservator danez a inceput sa patrunda in enclava hippiota prin instituirea unei redezvoltari a respectivului teren, care este proprietate de stat.
Astfel, locuitorii Christiania au inceput din aprilie 2007 sa plateasca echivalentul a circa 800 de dolari pe luna pentru a locui acolo, fata de 45 de dolari inainte de aceasta initiativa.