Hotelul, care la inaugurare avea peste 1.400 de camere, va ramane doar cu circa 600, asta dupa ce proprietarii unitatii de cazare au mai renuntat, anterior, la cateva zeci de camere pentru a le transforma in spatii de birouri.
„In momentul in care am construit acest hotel, contextul economic era cu totul altul si permitea o unitate cu o capacitate atat de mare. Acum numarul de camere este excedentar, asa ca am hotarat sa transform o parte in locuinte care pot fi vandute sau inchiriate pe termen lung”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Ionut Negoita, manager al hotelului pe care il detine impreuna cu fratele sau, Robert Negoita. Ionut Negoita spune ca nu vede o revenire la nivelul din 2008 a cererii din domeniul hotelier in urmatorii 3-4 ani.
La momentul lansarii Rin Grand, in 2008, cele mai mari hoteluri din Europa erau Estrel din Berlin cu 1.125 de unitati de cazare, hotelul Hilton din Londra cu 1.052 de camere si hotelul Ukraina din Moscova cu 1.017 camere, conform Gandul. Astfel, prin reconversia anuntata acum, Rin Grand pierde titlul de cel mai mare hotel de pe batranul continent.
Circa 750 de camere ale hotelului vor fi transformate in urmatorul an si jumatate in locuinte, conform lui Negoita. Procesul de reconversie va fi efectuat in etape. Prima etapa a demarat saptamana trecuta si presupune reconversia a 150 de camere. Reconversia celor 750 de camere va da nastere unui numar de aproximativ 350 de apartamente.
Decizia omul de afaceri este, insa, una cu doua taisuri, piata rezidentiala fiind de asemenea afectata puternic de criza, care a lasat mai multi dezvoltatori de pe piata cu blocuri intregi nevandute.
Intentiile lui Negoita s-ar putea lovi de un obstacol major: lipsa cererii. In proiectul rezidential Confort City, Negoita are in acest moment circa 300 de apartamente nevandute (dintr-un total de peste1.000). Chiar daca dezvoltatorul are o rata de vanzari peste media pietei, rezidentialul este departe de a fi un segment neafectat de criza.
Astfel, intentia lui de a transforma jumatate din hotel in locuinte pare a fi o miscare caracterizata mai degraba de principiul alegerii raului cel mai mic.
Gradul mediu de ocupare al hotelului era foarte redus, circa 1.000 de camere din cele peste 1.300 ramand libere in fiecare noapte, ca medie. Aceasta diminuare a stocului de camere va creste semnificativ gradul de ocupare a unitatii, pana undeva la 50%. Negoita estimeaza ca fostele camere de hotel, schimbate in apartamente, ar putea fi ocupate integral de chiriasi sau proprietari in urmatorul an si jumatate.
„Procesul de reconversie va fi corelat si cu cererea. In urmatoarele saptamani vom scoate pe piata oferta”, a precizat Negoita. Acesta a mai spus ca nu exista un numar clar de apartamente care vor fi vandute sau inchiriate, depinzand de cerere. Negoita a adaugat ca a gandit acest proiect astfel incat cumparatorii de locuinte sa poata accesa si serviciile hotelului cum ar fi spa-ul sau restaurantele la tarife preferentiale, dar sa poata beneficia si de curatatorie pentru haine sau curatenie in apartamente.
Investitia in reconversia camerelor de hotel in locuinte nu va depasi 1 mil. euro. Reconversia va presupune modificari de compartimentare in camere, iar in unele cazuri unirea a cate doua camere. De asemenea, omul de afaceri a precizat ca exista si optiunea de a pastra neschimbat mobilierul de hotel in unele din camere, daca clientii vor dori acest lucru.
Negoita a mai transformat in acest an inca un proiect imobiliar din Capitala, schimbandu-i destinatia din birouri si retail in locuinte si spital privat. Pana acum, acest proiect nu a demarat, Negoita mentionand ca inca nu a gasit un partener pentru partea de clinica.
Pro Hotels, compania prin care fratii Negoita controleaza hotelurile din portofoliu, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri neta in scadere cu aproape 10%, pana la 96,2 milioane lei (circa 22 milioane euro), in 2009. Compania hoteliera a trecut pe pierdere anul trecut, cu 10 milioane lei, dupa ce in 2008 a inregistrat un profit de peste 920.000 lei. Pro Hotels si-a mentinut numarul de angajati.
Compania a deschis la sfarsitul lui 2007 hotelul Rin Grand Hotel, cel mai mare hotel din Europa, cu o capacitate de peste 1.400 de camere. Clasificat la 4 stele, acesta a acoperit 20% din intreaga capacitate de cazare a Bucurestiului. Fratii Negoita mai detin alte doua hoteluri in Capitala.
Compenia hoteliera Pro Hotels este al cincilea grup hotelier ca cifra de afaceri, dupa Societatea Companiilor Hoteliere Grand, proprietarul unitatii Marriott, Sind Romania, Ana Hotels si Bucuresti Turism.
Fratii Negoita sunt unii dintre cei mai importanti dezvoltatori rezidentiali de pe piata, alaturi de firme ca Impact SA, Adama sau Conarg Real Estate.