„Estimam ca gradul de ocupare din pensiunile ecologice va creste anul acesta cu 25-30% fata de 2007, majorarea numarului turistilor in astfel de unitati de cazare fiind una organica”, a precizat Hermann Kurmes, membru al asociatiei.
Potrivit acestuia, anul trecut, gradul de ocupare al pensiunilor certificate „eco” a urcat cu 35%.
Pensiunile ecologice din zone ca Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu, se arata atractive pentru tursiti, au spus reprezentantii AER.
„Destinatiile rurale cu traditie sunt cele mai solicitate pachete turistice ecologice. Costul unui sejur intr-o astfel de pensiune se ridica la 400-500 de euro si contine o serie de programe care se bazeaza pe activitati specifice”, a mentionat la randul sau Radu Zaharie, membru al AER.
Un sejur se intinde de regula pe o perioada de circa o saptamana.
Reprezentatii asociatiei de profil au precizat ca pensiunile ecologice din Romania au adoptat modelul de activitate al celor din Suedia si Australia.
O eco-pensiune detine un numar de pana la 20 de camere, iar constructia in sine si consumul de energie al acesteia nu au impact asupra mediului, a spus Radu Zaharie.
De asemenea, o pensiune ecologica trebuie sa ofere oaspetilor meniu compus din mancare naturala. La aceste constructii, reziduurile nu trebuie deversate, iar resursele energetice – economisite la maximum.
Asociatia de Ecoturism din Romania este un parteneriat intre asociatii de turism, organizatii neguvernamentale de dezvoltare locala si conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii si agentii de turism. AER este singurul organism de certificare ecologica a unitatilor de cazare din Romania.