Pachetele de turism montan au vizat cazarea la hoteluri si vile din zonele Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brasov, Bran-Moieciu, Borsa, Arieseni, Paltinis si Campulung Moldovenesc, se arata intr-un comunicat al ANAT.
Pe locul doi in acest clasament se afla pachetele in statiuni balneare (Baile Felix, Calimanesti-Caciulata, Vatra Dornei, Buzias, Covasna, Baile Herculane si Baile Govora).
Podiumul este completat de pachete de turism rural (Bran Moieciu, Maramures, Bucovina, Marginimea Sibiului, Vrancea, Apuseni).
Pe urmatoarele locuri se plaseaza pachetele in orase (Bucuresti, Brasov, Arad, Timisoara, Constanta, Oradea, Iasi), pachetele pe litoral (Mamaia, Mangalia, Eforie Nord) si cele in Delta Dunarii.
Topul celor mai cautate pachete turistice externe
ANAT a mai realizat si un clasament al celor mai bine vandute pachete externe, care este dominat de pachetele de iarna catre destinatii precum Austria, Bulgaria, Franta, Italia, Elvetia, Slovacia si Slovenia.
Pe locul doi se plaseaza pachetele catre orasele europene (Paris, Viena, Barcelona, Praga, Roma, Budapesta, Atena, Amsterdam, Londra, Lisabona, Madrid, Milano)
Destinatiile de litoral catre Egipt, Turcia, Grecia, Malta, Tunisia, Spania, Bulgaria, Portugalia, Israel si croazierele mediteraneene au ocupat locul 4, fiind urmate de destinatii de lux si exotice (Republica Dominicana, Finlanda cu Laponia, Thailanda, Cuba, Brazilia,
Mauritius, Maldive, Caraibe, Bora Bora, Mexic, croaziere oceanice).
Pe outgoing, numarul turistilor a ramas constant, insa incasarile au scazut din cauza limitarii bugetelor de calatorie.
Cele mai solicitate destinatii au fost Bulgaria, Turcia si Grecia. In functie de numarul de turisti, Bulgaria (in sezonul de vara) si Austria (in special in sezonul de iarna) sunt primele destinatii ale romanilor, cu peste 250.000 de turisti fiecare.
Prima destinatie pe zboruri charter si ca volum al incasarilor a fost Turcia, cu peste 150.000 de turisti, din care majoritatea au ales regiunea Antalya.
Numarul de turisti care au plecat in Antalya s-a dublat anul acesta, pe fondul reducerii substantiale a tarifelor, si au fost inregistrate cresteri si pentru Grecia, pe segmentul curselor charter pe Rhodos si Creta.
A scazut, in schimb, cu 50% numarul turistilor pe destinatii ieftine din Grecia, cum ar fi Paralia – destinatie pentru care au optat cei cu venituri financiare limitate. Litoralul bulgaresc si regiunea Halkidiki (Grecia) au inregistrat un numar de turisti similar anului precedent.
Anul 2010, fata de 2009, a inregistrat, in pofida crizei, o usoara crestere a numarului de turisti straini sositi in Romania prin touroperatorii specializati pe incoming. Chiar daca numarul total al turistilor de pe Litoral a inregistrat o usoara scadere, inregistram o crestere de 30% a turistilor straini care si-au petrecut vacanta pe Litoral prin intermediul agentiilor de turism.
Unul dintre motivele principale al cresterii este introducerea pe litoral a unei curse a companiei Air Berlin, aceasta actiune fiind implementata prin intermediul Asociatiei Litoral – Delta Dunarii, care a redeschis astfel Litoralul, ca destinatie romaneasca pe piata germana.
O alta caracteristica a anului 2010 a fost scaderea mediei sejurului de la 6-7 nopti, asa cum era in anii trecuti, la 5 nopti.
Pentru perioada sarbatorilor de iarna, ANAT estimeaza o stagnare a circulatiei turistilor fata de anul precedent si o scadere a incasarilor de pana la 15%. Se observa o usoara crestere a cererii turistice pentru perioada Craciunului, atat pe intern, cat si pe extern. Motive: obisnuinta romanilor de a se deplasa cu familia de Craciun, capatata in ultimii ani, si tarifele mai mici practicate in aceasta perioada, fata de perioada Revelionului.
De asemenea, previziunea ANAT pentru 2011 arata ca tarifele pe litoral ar putea scadea cu circa 10% in sezonul intermediar (15 iunie – 15 iulie si 15 august – 1 septembrie).