Agentia de turism Marshal Turism a inregistrat afaceri in 2008 de circa 31 milioane euro, iar pentru anul in curs se estimeaza o scadere de 16% fata de anul trecut, pana la 25 mil. euro.
DailyBusiness.ro: Ati infiintat una din cele mai mari agentii de turism din Romania. Cat de greu a fost la inceput?
Ion Antonescu: Nu cred ca am intampinat greutati foarte mari. Au fost vremuri mult mai frumoase decat acum. Trebuie sa recunosc ca PDSR-ul care exista atunci a ajutat foarte mult IMM-urile. Ei au dat o lege prin care te scuteau de impozit, iar prin aceasta lege eu am beneficiat de scutirea de impozit timp de 6 ani. A fost exact asa cum ar trebui sa se precedeze: Daca faci un copil, ii dai de mancare pana la 18 ani, si dupa acea varsta il pui la munca, nu mai devreme pentru ca il omori.
DB: Ce ati face daca ati fi ministru de finante?
IA:Daca as fi ministru de finante as „nenoroci” toti oamenii de afaceri. I-as ajuta sa se dezvolte pentru ca apoi nu mai au somn, trebuie sa sa gandeasca cum faca profitabil obiectivul pe care l-au construit.
DB: Cum vi se par reactiile guvernului la criza?
IA:Din pacate criza loveste din plin si guvernantii nu invata de la cei din UE, care nu numai ca au taxe si impozite mici, dar le-au si redus. Spre exemplu, in Franta TVA-ul la cazare este de 5,5%, iar la noi este 9%, in Portugalia, atat la cazare cat si la restaurante TVA-ul este de 5%, in Romania la restaurante este de 19%.
[quote]Deocamdata Finantele au grija sa plateasca salariile bugetarilor. Dupa alegeri va fi dezastru[/quote]
DB: De ce credeti ca in Turcia sau Bulgaria se practica in industria turistica tarife mai mici decat in Romania?
IA: Totul porneste de la taxele si impozitele pe care le dau la stat, mult mai mici fata de cat platim noi statului roman. Am un prieten care si-a luat un mini-hotel in Austria cu 22 de camere plus un restaurant mic si plateste energie si gaze 350 de euro pe luna, iar eu platesc pentru 29 de camere si putin peste 100 de locuri la restaurant 5.000 de euro lunar in Romania.
[quote]Viitorul este sumbru cel putin 1-2 ani de acum incolo[/quote]
DB: In prezent, in turismul romanesc se fac foarte multe promisiuni. Ce sanse reale are aceasta industrie sa se dezvolte?
IA: Doamna ministru (Elena Udrea – n.r.) se zbate, insa dupa parerea mea are un mare defect. Nu si-a ales consilierii care ii trebuie turismului romanesc si cu asta nu mai spun nimic. Slabe sanse sa se dezvolte considerabil in viitor industria turismului din tara deoarece toata economia se duce in jos, iar acest domeniu nu face exceptie.
DBCat timp credeti ca actualele turbulente financiare vor continua sa mai afecteze economia romaneasca?
IA: Criza a ajuns acum la 20-30% din intensitatea sa. Apogeul va fi la inceputul anului viitor. Din pricina datoriilor, foarte multe firme romanesti vor da faliment. Pentru a supravietui, in Romania se practica prestare de servicii pe datorie.Spre exemplu, eu nu dau pe datorie decat unor clienti vechi, in care am mare incredere. Eu calculul de dezvoltare mi-l fac abia dupa ce imi platesc toate datoriile. Daca sunt bun platnic am avantajul de a primi servicii mult mai repede decat altii.
[quote] Elena Udrea se zbate, dar nu si-a ales consilierii care trebuie[/quote]
DB: Pe ce va bazati cand spuneti ca intensitatea maxima a crizei se va simti la inceputul lui 2010?
IA: Ma bazez pe faptul ca foarte multe firme isi inchid activitatea si prin acest lucru ii omoara si pe altii, iar atunci se va atinge apogeul. Este un efect de domino. Deocamdata lumea nu va iesi in strada cel putin pana la alegeri pentru ca Ministerul de Finante are grija sa se imprumute de la bancile locale sa poata plati salariile la bugetari, insa dupa alegeri va fi dezastru.
Bani la buget se strang din ce in ce mai putini. Ma iau exemplu pe mine. Anul trecut am dat 1 milion de euro taxe si impozite statului. Anul acesta nu stiu daca mai dau 500.000 de euro. Pana si agentiile mari inregistreaza pierderi.
[quote]Anul trecut am dat 1 milion de euro taxe si impozite statului. Anul acesta nu stiu daca mai dau 500.000 de euro[/quote]
DB: Ce masuri anti-criza ati adoptat pana acum?
IA: Am dat afara 20% din personal. Am redus cheltuielile la maxim. Daca anul trecut alocam pentru publicitate 10.000 de euro pe luna, acum daca mai dau 100-200 de euro. Degeaba. Nu acestea sunt cheltuielile mari, ci cele cu taxele la stat.
DB: Cat de stransa este batalia pe primele 5 locuri pe piata agentiilor de turism din tara?
IA: Cele mai mari agentii de turism sunt Happy Tour, Eximtur si Marshal Tour. In randul agentiilor de turism, cei mai mari contribuabili la bugetul de stat sunt tot Happy Tour, Eximtur si Marshal Turism. Pentru a te incadra in in aceasta categorie trebuie sa ai o cifra de afaceri anuala, in ultimii 5 ani, de minim 800 de miliarde de lei (vechi – n.r.). Ceilalti doar se lauda.
[quote]Doar daca mor renunt la turism[/quote]
DB: Cum vedeti piata in urmatorii ani?
IA: Scazand cererea, scad in mod evident si veniturile. Viitorul este sumbru cel putin 1-2 ani de acum incolo. Vor fi foarte multi care vor mai trai din „grasimea” acumulata de anul trecut, insa nu pentru prea mult timp.
DB: Cu cat credeti ca va mai scadea cererea pentru cazare in Romania pana la finalul anului?
IA: De curand am primit un studiu de la BSP Romania (vanzari de bilete de avion) care indica o scadere pe Romania de 40% in primele 5 luni ale anului a vanzarilor de bilete de avion, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Dupa mine, pana la finalul anului scaderea va fi de cel putin 50%. Atata timp cat omul nu mai calatoreste, nu mai pleaca in concedii, si cererea pentru cazare scade.
DB: Intentonati sa intrati si in alt domeni de activitate, inclusiv sa vindeti afacerea Marshal?
IA: Nu am vrut asta niciodata si nici pe viitor nu intentionez. Turismul este pasiunea mea si doar daca o sa mor o sa renunt. Nici nu voi iesi niciodata la pensie, pentru ca munca te intinereste.
DB: Unde va place sa calatoriti?
IA: Daca vorbim de un loc istoric imi place Egiptul, China. Din puncte de vedere religios prefer Israel, unde am fost de 68 de ori pana acum, iar exotic, pe departe Asia, cea mai buna destinatie.
DB: Va numiti Ion Antonescu. Cum va simtiti cu acest nume?
IA: Sunt foarte mandru. Am intampinat numai avantaje de pe urma lui.