- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Apartamentele de la munte inchiriate in decembrie au adus banii pe 3 luni

11 Jan, 00:02 • Redactia DailyBusiness
O buna parte dintre proprietarii de apartamente din orasele montane au practicat in luna decembrie regimul hotelier, percepand tarife care le-au adus chiar triplul sumelor obtinute intr-o luna normala.
Apartamentele de la munte inchiriate in decembrie au adus banii pe 3 luni

„Foarte multi proprietari au profitat de faptul ca pentru o perioada de 2-3 saptamani sau o luna in perioada de iarna, reusesc sa obtina aceiasi bani cat intr-o perioada de cateva luni obisnuite dintr-un an, practicand asa-numitul regim hotelier”, a spus Liviu Chiriac, consultant in cadrul agentiei brasovene Metropolitan Imobiliare.

Din inchirierea aparatamentelor in regim hotelier, proprietarii din Brasov ajung sa castige de 2-3 ori mai mult fata de o luna obisnuita a anului, cand se percepe o suma de circa 300 de euro pe luna pentru inchiriere, afirma reprezentantii agentiei imobiliare Partener House din Brasov.

Pentru unii proprietari din zona Sibiului, tariful pentru o noapte in regim hotelier ajunge si la 100 de euro pe camera, a declarat, pentru DailyBusiness, Gabriela Ciura, asociat al agentiei imobiliare Piedra din Sibiu. Cu alte cuvinte, 3.000 de euro pe intreaga luna decembrie, chiar de zece ori mai mult decat chiria medie pe luna de 300 de euro.

Numarul apartamentelor date spre inchiriat in orasele turistice montane Brasov si Sibiu a crescut cu minim 15%, in perioada sarbatorilor de iarna.

In Brasov au fost date spre inchiriere, in perioada sarbatorilor, cu 30% mai multe apartamente sezonul acesta, fata de sezonul trecut, a precizat Liviu Chiriac de la Metropolitan Imobiliare.

Proprietarii care nu au gasit chiriasi pentru apartamente pana in data de 15 decembrie 2007 au optat pentru oferta de cazare in regim hotelier, urmand ca dupa 15 ianuarie 2008 sa fie disponibile la tarifele pentru perioada medie, au declarat reprezentantii principalelor agentii imobiliare din Brasov si Sibiu.

„Nu pot spune ca numarul de apartamente disponibile a crescut semnificativ special pentru aceasta perioada. Exista intr-adevar cerere mare, asa ca unele oferte au fost arvunite din timp, cu circa 1-2 luni inainte de sarbatorile de iarna”, a spus Daniel Negrea, managing partener al agentiei imobiliare Immoland din Sibiu.

In general, clientii care prefera acest tip de cazare sunt grupurile de tineri, motivul invocat de acestia fiind flexibilitatea care o ofera orasele turistice, precum si costurile mai mici fata de pensiuni sau hoteluri.

Un alt motiv a fost indisponibilitatea ofertei de cazare din cauza aglomeratiei din aceasta perioada a pensiunilor si hotelurilor, potrivit analistilor imobiliari.

Chiriile apartamentelor din aceasta perioada au variat in functie de numarul de zile inchiriat. Spre exemplu in Brasov, o persoana cazata intr-un apartament a trebuit sa plateasca intre 10 si 25 de euro pe noapte de persoana, potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Zoltim din Brasov.

Numarul apartamentelor pentru inchiriat si al clientilor, anul acesta in orasul Brasov, a fost relativ egal, nu s-a semnalat nicio diferenta semnificativa intre cerere si oferta, a declarat Liviu Chiriac, consultant imobiliar al agentiei imobiliare Metropolitan din Brasov.

In Sibiu s-a inregistrat un grad de ocupare de 100% pentru hoteluri si pensiuni in aceasta perioada de sfarsit de an. Numarul turistilor care au vizitat orasul in ultimul an a fost in jur de 800.000-1.000.000, dintre care cea mai mare parte a optat pentru vacanta de sarbatori, dar s-au inregistrat cereri destul de mari si in sezonul estival.

„Datorita faptului ca sunt putine apartamente disponibile in aceasta perioada a anului, pretul este destul de piperat in raport cu celelalte perioade, in cazul ofertei in regim hotelier”, a afirmat Daniel Negrea de la Immoland Sibiu. „Pentru apartamentele luate in chirie pe perioada medie sau lunga, de-acum inainte, sunt posibile indexari de 25-50% fata de precedentul an, in functie de confortul oferit”, a adaugat Negrea.

In zonele montane din Romania, gradul de ocupare mediu al unitatilor de cazare s-a situat in perioada sarbatorilor la circa 90%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de posturi vacante așteaptă candidați!
Jobul din România unde poți câștiga 15.000 de lei încă de la început, fără facultate! Mii de ...
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce trebuie să faci
Metoda prin care poți beneficia de internet gratuit în orice țară din Uniunea Europeană. Iată ce ...
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
București e aproape pregătit de sărbători! Unde sunt montate deja primele luminițe?
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour sau Profi
Alertă pentru românii care mănâncă pufuleți. Ce conţin pufuleţii din Kaufland, Lidl, Carrefour ...
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă un kilogram
Activitatea care l-a îmbogățit pe un român. De 30 de ani vânează trufe cu câinii săi. Cât costă ...
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...