Concluzia ii apartine lui Tim Zagat, editorul american al unui ghid care trece in revista cele mai scumpe restaurante din lume.
„Iubitorii unei cine bine alese sunt din ce in ce mai sofisticati; cineva din Dubuque (mic orasel american din statul Iowa; n.r.) stie cum ar trebui sa arate meniurile din New York, Londra sau Paris”, a spus Zagat, citat de Forbes.
Conform ghidului Zagat Survey, cel mai scump restaurant din lume se afla in Tokio, Japonia. La restaurantul Aragawa (foto), valoarea medie a unei note de plata pentru o persoana este de 368 dolari, in crestere cu 30% fata de anul trecut, cand acest restaurant s-a plasat tot pe primul loc in lume, cu o nota de plata medie de 257 dolari.
Restaurantul, amplasat in cartierul Shinbashi, este faimos pentru carnea de vita Wagyu adusa de la o singura ferma ecologica si servita doar cu piper si mustar.
Una din cele mai atragatoare particularitati ale restaurantelor japoneze de lux este felul in care sunt selectati clientii. „Sunt oameni pentru care banii nu sunt o problema, dar care nu au fost primiti in restaurante bune doar pentru ca erau occidentali. Iar odata intrat intr-un astfel de local niciodata nu stii daca meniul te va costa 50 sau 1.000 de dolari”, povesteste Mitchell Davis, vicepresedinte de comunicatii la James Beard Foundation din New York.
Un alt restaurant scump este Alain Ducasse. Lantul de restaurante a deschis al treilea local in Plaza Athenee din Paris, cu doar 50 de locuri si 55 de angajati. Specialitatea restaurantului este „volaille de bresse”, un platou alcatuit din pui dezosati provenind din ferme din Burgundia. Singurul dezavantaj al localului este programul: este inchis o luna pe timpul verii si cateva zile inainte de Craciun. Aici un meniu de o persoana costa, in medie, 231 de dolari.
Gordon Ramsay din Londra, oferind un meniu mediu de o persoana de 183 de dolari, are doar 13 mese pe care le rezerva cu exact doua luni in avans. Specialitatile cele mai cautate sunt carne de porumbel cu foie gras si miel Cornish. Restaurantul a fost deschis in 1998 de bucatarul Gordon Ramsay.
Aquarello din Munchen este de asemenea o atractie culinara pentru gurmanzi, prin platourile cu carne de porumbel sau paste, dar si pentru iubitorii de arta decorativa, care pot admira peretii pictati in fresca. Cele mai atragatoare sunt meniurile de somon cu praz si cu caviar. Pretul mediu pentru o cina este 125 de dolari.
Alberto Ciarla din Roma ofera meniuri de o persoana cu pretul mediu de 113 de dolari. Platourile variaza in functie de tipul de carne -care trebuie sa fie mereu proaspata -si sunt servite cu 6 tipuri de paine. Meniul de peste include ton, tagliatelle cu midii si peste-sabie taiat in bucati pregatit la gratar.
Sushi Kaji din Toronto este celebru pentru platourile de peste. Pescuit din Tokyo, transportat in mai putin de o zi si servit imediat dupa ce a ajuns in restaurant, pestele din Sushi Kaji nu e niciodata refrigerat. Preturile medii de meniu variaza intre 80 si 120 de dolari, iar printre specialitati se numara supa de capsuni si pepene galben, tipar la gratar cu castraveciori murati si calcan prajit cu sos iute de tomate.
Pe lista celor mai scumpe restaurante trecute in revista de Zagat Survey se mai afla Queue de Cheval din Montreal, El Amparo din Madrid, Whampoa Club din Shanghai sau Boeucc din Milano. In aceste locatii, preturile meniului pentru o persoana variaza intre 85 si 62 de dolari.