Avioanele civile subsonice cu reactie, cu o masa maxima la decolare de 34.000 kg sau mai mare, sau cu o configuratie maxima certificata de transport pasageri pentru tipul respectiv de avion mai mare de 19 locuri, excluzand locurile rezervate echipajului, pot opera in Romania doar daca au fost certificate acustic conform standardelor specificate in Conventia privind Aviatia Civila Internationala.
Efectuarea de zboruri pe aeroporturile din Romania cu acest tip de avioane, care nu sunt certificate acustic, se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 35.000 lei.
Sanctiunea se aplica transportatorului aerian sau, dupa caz, operatorului aeronavei, de catre Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR).
Ministerul Transporturilor, prin AACR, poate autoriza utilizarea temporara a acestor avioane pe aeroporturile de pe teritoriul Romaniei.
Conditiile in care se acorda autorizatie pentru utilizarea temporara se stabilesc prin reglementari ale Ministerului Transporturilor, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii.
Ministerul Transporturilor poate acorda derogari de la aceste prevederi pentru avioanele de interes istoric inmatriculate in Romania.
In cazul acordarii unei derogari, Ministerul Transporturilor trebuie sa informeze autoritatile competente ale celorlalte state membre ale UE, precum si Comisia Europeana si, totodata, sa-si motiveze decizia. Avioanele de interes istoric inmatriculate in alt stat membru UE, carora statul respectiv le-a acordat derogare de la interdictia de operare, pot opera pe aeroporturile situate pe teritoriul Romaniei.
Hotararea intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.