La nivel de capacitate de cazare, zona Bucurestiului este considerata saturata, ca urmare a scaderii cererii, in special pe segmentul de business, care furniza peste 90% din totalul turistilor din Capitala. In prezent, in Bucuresti sunt aproape 9.000 de camere de hotel, cu 30% mai mult decat in 2007.
„Cred ca Bucurestiul are o capacitate de cazare suficienta in momentul actual”, a spus omul de afaceri Ionul Negoita, care detine cel mai mare hotel din Romania, Rin Grand Bucuresti, cu peste 1.400 de camere.
„Piata fiind saturata, daca va mai continua aceasta criza economica o serie de hoteluri mici din Bucuresti vor disparea”, a declarat Ioan Petcu, general manager al hotelului de patru stele Royal din Capitala.
Totusi, in Capitala se vor livra circa 600 de noi camere in unitati de cazare anul acesta, potrivit unui studiu publicat recent de compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle. Acestea sunt proiecte incepute in anii anteriori.
„Unitatile hoteliere care mai au putin si se finalizeaza vor fi livrate, insa cele care sunt intr-o prima faza de executie vor fi blocate. Cert este ca anul acesta nu vor mai demara constructii noi de hoteluri”, a spus Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Mai mult, accesul dificil la finantare a pus in stand-by multe constructii, asa ca 2010 se anunta un an fara inaugurari importante de hoteluri, se mai arata in raportul Jones Lang LaSalle.
Numarul hotelurilor care vor fi inaugurate pe piata bucuresteana in urmatorii 3 ani este cu peste 50% mai mic decat cel estimat in ultimul trimestru din 2007, avand in vedere proiectele hoteliere anuntate pana la acel moment, potrivit unui raport publicat, recent, de CB Richard Ellis.
Noile hoteluri, doar la pachet cu alte investitii in turism
In conditiile in care turismul de business a scazut substantial, investitorii care vor sa investeasca banii in hoteluri se orienteaza spre zone turistice, in care se deruleaza sau au fost anuntate investitii in dezvoltarea turismului.
„Singura zona din tara unde un business hotelier ar mai fi profitabil si ar atrage turisti in aceasta perioada este cea de munte, insa in zone cunoscute, ca Brasovul sau Valea Prahovei”, a declarat Ioan Petcu, general manager al hotelului Royal din Capitala, ca urmare a potentialului turistic al acestor zone si a capacitatii de cazare insuficiente in anumite momente ale anului.
Aceeasi idee o sustine si omul de afaceri Ionut Negoita, proprietarul Rin Grand Hotel: „Cu toate ca Romania are o capacitate de cazare suficienta, o posibila investitie intr-un hotel as vedea-o in zone montane in care se deruleaza investitii noi in infrastuctura, cum ar fi o noua partie de schi, dar si in care in acelasi timp nu sunt dezvoltari hoteliere suficiente”, a spus acesta.
Un astfel de oras ar putea fi Brasovul, unde s-a dat deja unda verde constructiei aeroportului. Elena Udrea, ministrul turismului, a declarat recent ca intentioneaza sa discute cu o serie de oameni de afaceri francezi despre realizarea unei partii de schi la Brasov.
In ceea ce priveste clasificarea eventualelor noi investitii in domeniu, specialistii din domeniul hotelier spun ca unitatile de 3 si 4 stele sunt mai putin afectate de criza.
„Recomand in aceasta perioada economica dificila investitiile in hoteluri de 3 si 4 stele, cu o capacitate de 20-30 de camere, deoarece la unitatile de 5 stele se observa cea mai mica rata de ocupare”, a spus managerul hotelului Royal, Ioan Petcu.
Si Ionut Negoita este de parere ca investitiile in hoteluri de 3 si 4 stele sunt cele mai profitabile in aceasta perioada, din pricina scaderii puterii de cumparare a romanilor.
Ionut Negoita, impreuna cu fratele sau Robert Negoita, au dezvoltat prin compania Pro Confort mai multe unitati hoteliere in Capitala. Rin Grand a inregistrat anul trecut afaceri de 15 mil. euro, iar anul acesta mizeaza pe venituri de 17-18 milioane. Pe langa investitiile in industria hoteliera, acestia mai dezvolta si proiecte rezidentiale.
Hotelul Royal din Capitala a fost inaugurat la jumatatea anului trecut, printr-o investitie de 7 mil. euro. Unitatea, cu o capacitate de 97 de camere, a realizat venituri de 120.000 de euro in primele 3 luni ale anului si estimeaza pentru tot anul afaceri de 1,2 mil. euro.
Criza afecteaza afacerile hotelierilor
Hotelierii din Capitala au inceput sa scada tarifele pentru a face fata concurentei si a atrage cat mai multi clienti, in contextul economic actual.
Hotelierii din Romania se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri din industria de profil de 6% in 2009, comparativ cu anul trecut, a declarat, anterior, Miroslav Dragicezic, fondatorul companiei croate de consultanta Horwath.
Hotelurile din Bucuresti au inregistrat in primul trimestru cea mai mare scadere a nivelului de ocupare dintre toate capitalele din Europa Centrala si de Est, de 26%, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, bazat pe datele companiilor de profil STR Global si TRI Hospitality Consulting.