- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Călătorii GRATIS pentru români în Europa, în 2025. Care sunt condițiile

21 Oct, 13:45 • Bruma Loredana
Românii care au 18 ani au șansa de a călători gratis în Europa. Tot ce trebuie să facă este să se înscrie în programul DiscoverEu și să obțină unul din permisele de călătorie gratuite puse la dispoziție de Comisia Europeană.
Călătorii GRATIS pentru români în Europa, în 2025. Care sunt condițiile

Călătorii GRATIS pentru români în Europa. Reprezentanța Comisiei Europene în România anunță că tinerii născuți între 1 ianuarie și 31 decembrie 2006 vor avea șansa de a călători gratuit în toată Europa, prin programul DiscoverEU.

Călătorii GRATIS pentru români în Europa. Vești bune pentru tinerii de 18 ani

Comisia Europeană a anunțat că începând din primăvară, vor fi puse la bătaie 35.500 de permise de călătorie gratuite pentru tinerii de 18 ani. Ca să poată participa, aceștia trebuie să răspundă corect la cinci întrebări despre Uniunea Europeană, plus o întrebare suplimentară pe Portalul european pentru tineret. Permisele de călătorie gratuite vor fi acordate în funcție de răspunsuri.

Pe lângă tinerii din Uniunea Europeană, vor participa și cei din țările asociate programului Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Cei care vor fi selectați au șansa de a călători o lună de zile, în perioada 1 martie 2025-31 mai 2026. Există opțiunea de a-și planifica propriile rute sau de a se inspira din cele existente, vizitând locuri culturale și istorice importante.

Citește și Miturile care induc călătorii în eroare atunci când cumpără bilete de avion. Cum pot românii să călătorească mai ieftin, în mod real?

Cei care vor obține permisul de călătorie gratis vor mai beneficia și de un card de reducere care oferă acces la transport public, cazare, cultură, gastronomie și sport. De asemenea, agențiile naționale Erasmus+ vor organiza sesiuni de informare și întâlniri pentru tineri înainte de călătorie.

Programul DescoverEU  include măsuri speciale pentru participanții cu handicap sau afecțiuni medicale, facilitând accesul tinerilor cu oportunități limitate.

DiscoverEU, lansat în iunie 2018, este parte integrantă a programului Erasmus+ 2021-2027 și, de la început, a atras peste 1,3 milioane de cereri pentru 319.000 de permise de călătorie. Potrivit feedback-ului, 93% dintre participanți au declarat că intenționează să călătorească mai des cu trenul după experiența lor, simțind o independență sporită, potrivit news18.ro. 

Tinerii au șansa să devină ambasadori ai inițiativei DiscoverEU, promovând astfel valorile și beneficiile acestui program. În prezent, din comunitatea online #DiscoverEU fac parte peste 102.000 de membri, oferind un spațiu de conectare și schimb de experiențe pentru tinerii călători.

Citește și Noi vești despre călătoriile cu avionul. Taxele suplimentare explodează! Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!