- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Când să rezervi bilete de avion pentru cele mai bune prețuri

21 Oct, 19:17 • Berbecar Ralph
Vola.ro, una dintre cele mai mari agenții de turism online din România, a realizat un studiu care răspunde la întrebarea frecventă „Când găsești cele mai ieftine bilete de avion?”. Conform analizei, rezervările inteligente pot duce la economii semnificative, iar rezultatele oferă perspective valoroase pentru toți călătorii.
Când să rezervi bilete de avion pentru cele mai bune prețuri

Studiul arată că cele mai accesibile bilete de avion se rezervă, de obicei, cu 30 sau chiar 45 de zile înainte de data plecării. Aceasta este o schimbare față de tendințele anterioare, când rezervările făcute cu mult timp înainte erau considerate cele mai avantajoase. În prezent, nu mai este necesar să achiziționezi biletele cu trei luni înainte, deoarece prețurile nu mai cresc neapărat, ci dimpotrivă, pot deveni mai competitive pe parcurs, scrie Economica.net.

La ce oră poți găsi cele mai iefine bilete de avion

Analiza Vola.ro evidențiază, de asemenea, zilele cele mai favorabile pentru a rezerva biletele. Astfel, pentru zborurile cu decolare din România, cele mai ieftine bilete sunt, în general, rezervate duminica, urmate de cele de sâmbătă.

De asemenea, specialiștii sugerează că intervalul orar optim pentru achiziționarea biletelor se află între orele 18:00 și 20:00, când prețurile tind să fie mai mici.

Pentru călătorii individuale, marțea este ziua cu cele mai bune oferte. În schimb, pentru rezervările de cuplu, sâmbăta se dovedește a fi cea mai avantajoasă. Aceste informații sunt esențiale pentru cei care doresc să maximizeze economiile la achiziția biletelor.

„Unul dintre cele mai cunoscute mituri spune că biletele de avion sunt cele mai ieftine dacă sunt achiziţionate într-o zi de marţi. Această idee intens promovată de-a lungul anilor a pornit de la faptul că, în trecut, companiile aeriene lansau oferte şi promoţii în prima parte a săptămânii. Cu toate acestea, în zilele noastre, preţurile biletelor fluctuează constant, în funcţie de cerere şi de algoritmi din ce în ce mai sofisticaţi. Preţurile pot fi avantajoase şi în alte zile ale săptămânii, nu doar marţea, iar flexibilitatea în ceea ce priveşte datele călătoriei reprezintă cheia pentru a găsi cele mai bune oferte”, spune compania.

Citește și: Recesiune în 2025. Analiștii anunță dezastrul pentru România

Prețurile variază în funcție de ora de decolare

Un alt aspect important evidențiat de studiul Vola.ro este legat de orele de decolare. Zborurile programate în afara intervalului de vârf, adică între 8:00 și 21:00, sunt, de obicei, mai ieftine. Aceasta înseamnă că pasagerii care sunt dispuși să călătorească devreme dimineața sau mai târziu seara pot beneficia de tarife reduse.

Flexibilitatea joacă un rol crucial în obținerea celor mai bune prețuri. Călătorii care pot adapta programul lor pentru a se încadra în aceste intervale sau zile pot realiza economii considerabile. Aceasta este o strategie eficientă, mai ales în contextul fluctuațiilor prețurilor biletelor de avion.

„Pe măsură ce se apropie data zborului, tarifele se pot scumpi cu până la 60%, aşa că ar fi recomandat să păstrăm această marjă de aproximativ o lună înainte de călătorie pentru rezervarea zborului. De-a lungul timpului, am tot auzit că trebuie să ţinem cont de ziua decolării, că este suficient să alegem o zi cu tarife mici pentru biletele de avion, însă realitatea este că preţurile sunt influenţate şi de ora decolării, mai ales pe rutele populare, spre care există mai multe zboruri pe zi, cum sunt Londra, Paris sau Roma”, arată datele companiei.

Citește și: Ce trebuie să știi despre deschiderea unei afaceri. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi