- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Castelul din România care a cucerit turiștii! Este la doar o oră distanță de Cluj Napoca

04 Jun, 14:06 • Fundeanu Madalina
Castelul de la Sâncrai, printre atracțiile turistice de top din România. În urma unui lung proces de restaurare, castelul și-a recăpătat frumusețea de odinioară, iar acum își așteaptă vizitatorii.
Castelul din România care a cucerit turiștii! Este la doar o oră distanță de Cluj Napoca

Pe lângă frumusețea naturii din România, castelele din țara noastră sunt o mare atracție pentru turiștii din întreaga lume. Unul dintre cele mai cunoscute și apreciate este castelul de la Sâncrai, care se află doar oră de orașul Cluj Napoca. În urma unui lung proces de restaurare, castelul și-a recăpătat frumusețea de odinioară, iar acum își așteaptă vizitatorii, conform Bugetul.ro.

Castelul de la Sâncrai, printre atracțiile turistice de top din România

Castelul de la Sâncrai se află în apropiere de malul râului Mureș, în localitatea Sâncrai din județul Alba. A fost construit în anul 1805 de familia Kemeny și se întinde pe o suprafață de 781,32 de metri pătrați. Mai târziu, castelul a intrat în posesia familiei nobiliare Banffy până în anul 1947, moment în care a fost naționalizat.

În primă fază, clădirea a fost construit în stil renascentist, dar detaliile adăugate ulterioar au împodobit construcția cu elemente baroce și neoclasice. În acele timpuri, a devenit un loc cunoscut pentru numeroasele și somptuoasele petreceri și baluri care aveau loc aici. Potrivit spuselor sătenilor, nobilii veneau de obicei la moșie cu trăsurile, ca să participe la petreceri organizate de sărbători sau pentru a introduce vreo domniţă în societate.

Ai mai putea citi: Cât costă o casă într-o localitate din România în care au mai rămas doar 10 oameni. Prețul este astronomic! 

Castelul de la Sâncrai
Castelul de la Sâncrai

În anul 1947, Castelul de la Sâncrai a fost naționalizat. Acesta a fost transformat în centru de asistență socială pentru copiii cu dizabilități. Prin urmare, clădirea a trecut prin transformări interioare și exterioare de proporții. Cu timpul, din lipsă de interes, s-au adus degradări majore acestui monument istoric. După anul 2005, castelul a fost abandonat, perioadă în care s-a degradat considerabil.

Ulterior, în anul 2011 a început un proces complex de restaurare a clădirii istorice, finanțat de către Consiliul Județean Alba. Restaurarea a ținut până în 2014 și s-a realizat sub atenta supraveghere a experților în patrimoniu.

După întreg procesul de renovare s-au deschis spre utilizare publică noi spații, care înainte erau nefuncționale, cum ar fi mansarda, devenită astăzi zonă expozițională. Pentru că moşia dispune de o curte spaţioasă şi un teren aferent, autoritățile intenționează să organizeze aici mai multe activități culturale, cum ar fi festivaluri, concursuri, expoziții și activități de promovare a turismului cultural.

Vezi mai multe știri: Un turist american a fost uimit de un oraș din țara noastră: „Lasă scaunele și mesele afară și nu le fură nimeni. Cred că e timpul să venim în România”