Ca să recupereze cei doi ani în care nu au putut călători, mulți conaționali și-au făcut bagajele, au cumpărat bilete și au umplut aeroporturile. În 2020 sau 2021, în contextul pandemiei de COVID-19, vacanțele în străinătate au scăzut în procente, dar și în cheltuieli, scrie Ziarul Financiar.
Astfel că, după ce în cei doi ani am putut să mergem doar în împrejurimi, în 2022 am cheltuit 7 miliarde de euro pe vacanțe în străinătate. Mulți dintre noi au mers nu în una, ci chiar două sau trei escapade.
Banca Națională a României arată că anul trecut a pus la pământ anul 2019, care era pe primul loc la bani cheltuiți pe vacanțe în străinătate. Acum 3 ani, românii au lăsat 5,3 miliarde de euro în celelalte țări.
Restricțiile ne-au închis pe toți în case, în fața gadgeturilor, iar vacanțele s-au rărit. Unii dintre noi au preferat chiar să nu plece nici în zonele apropiate. Regulile impuse de fiecare stat în parte, controalele, testări peste testări și mai apoi obligativitatea vaccinării ne-au făcut să rămânem în țară.
Mai citește și: Cum vor arăta noile facturi la energie din aprilie 2023. Modificări la contractele pentru energie propuse de ANRE
În momentul în care restricțiile au fost ridicate, în 2022, românii s-au răzbunat pe pandemie și au început să călătorească în fiecare colț al lumii. Din România spre Africa, America de Sud, Asia, America de Nord.
Astfel că s-au cheltuit sume enorme, spre deosebire de anul 2020 când s-au cheltuit pe vacanțe în străinătate doar 2.6 miliarde de euro. În 2021 suma a fost mai mare, aceasta ridicându-se la 4.4 miliarde de euro, arată datele Băncii Naționale a României.
Suma a crescut din cauza dorinței românilor de a călători și de a se bucura de experiențe noi, dar și din cauza faptului că prețurile vacanțelor au crescut considerabil. De la cazare până la transport și alimente, totul se plătește mai mult în momentul actual.
„Am văzut şi noi, în activitatea noastră, o explozie a cererii pentru anumite destinaţii. Au fost doi ani de restricţii parţiale sau totale, iar oamenii au acumulat bugete pentru călătorii, bugete pe care nu le-au folosit. Cine n-a plecat în 2020 şi 2021 şi-a permis o vacanţă mai mare anul trecut sau chiar 2-3 mai mici“, a spus Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţioanale a Agenţiilor de Turism.
Te-ar mai putea interesa și: Majorările au dat piața RCA-ului peste cap! Cum arată acum clasamentul liderilor