Pe Transfăgărășan, spre exemplu, se poate circula doar patru sau cinci luni pe an. E porțiunea de drum care traversează Munții Făgăraș, pe axa nord-sud, și are o lungime de aproximativ 151 de km. Transfăgărășan începe din comuna Bascov, județul Argeș, și se termină în apropiere de comuna Cârțișoara, din județul Sibiu.
De acolo se pot admira Munții Făgăraș, care sunt cei mai înalți de la noi din țară. Cel mai spectaculos drum din România a fost construit în perioada 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al țării.
În general, perioada deschiderii și închiderii Transfăgărășanului și a Transalpinei e stabilită de prognoza meteo sau de fenomene care pot pune în pericol siguranța șoferilor, cum ar fi vânt puternic, căderi de stânci, ninsori abundente sau copaci căzuți de pe versanți.
Specialiștii estimează că în 2023 se va putea circula pe Transfăgărășan cam până la mijlocul lunii noiembrie. Acest lucru înseamnă că românii, dar și turiștii din străinătate, ar mai putea să beneficieze de acest drum doar câteva săptămâni.
Iarna, accesul pe Transfăgărășan nu e permis din cauza pericolului venit de la fenomenele meteo extreme, cum ar fi inundațiile, ninsorile, vântul puternic, căderea de stânci. În funcție de altitudinea atinsă, putem vorbi despre anumite zone din drum care să rămână închise chiar și pentru o perioadă de 8 luni.
Și deschiderea Transfăgărășanului se face tot în funcție de prognoza meteo. De multe ori drumul se redeschide pe bucăți, urmând ca apoi circulația să fie permisă în totalitate pe la jumătatea lunii iunie 2024.
Specialiștii consideră că 2024 nu va fi diferit de ceilalți ani, lucru care înseamnă că putem circula integral pe Transfăgărășan abia din iunie anul viitor.
Și Transalpina este considerată a fi una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume. Are o lungime totală de 148,2 kilometri și traversează munții prin judeţele Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba. Se află pe Drumul Naţional 7C (152 km), ce leagă Transilvania de Muntenia, traversând cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş, pe o distanţă de aproximativ 92 km, prin judeţele Argeş şi Sibiu. Şoşeaua ajunge la altitudinea maximă de 2042 metri la Bâlea Lac.
Momentan vremea e frumoasă, astfel că autoritățile mai amână închiderea ei. De obicei, drumul e închis pe o porțiune de 27 kilometri timp de opt luni pe an.