Majoritatea statiunilor din Republica Ceha au preturi de pana la 75 euro.
La polul opus se afla statiunea St. Moritz din Elvetia, costul unui bilet fiind de 272 euro, de circa patru ori mai mult decat in locatiile mentionate mai sus.
Urmatoarele doua locuri in ceea ce priveste cele mai scumpe cazari se afla tot Elvetia – statiunea Saas Fee, unde costul unui bilet pentru un adult pe o perioada de 6 zile este 261,3 euro, si statiunea Gstaad – 245,88 euro.
In general, cele mai ieftine statiuni de schi au dimensiuni reduse, cu partii de 1 km, in timp ce cele mai scumpe ofera o partie de 10 kilometri.
Exista si statiuni de schi care ofera reduceri, in functie de numarul de persoane, de numarul de zile de sedere etc. Reducerile sunt oferite, de obicei familiilor sau acelor persoane care detin un asa numit „guest-card” al resort-ului. In plus, copiii mici insotiti de un adult pot utiliza gratuit echipamentele pe cablu.
Cele mai multe statiuni prezentate in studiu sunt din Austria (80), Cehia (27), Italia (23) si Elvetia (12).
In comparatie cu alte activitati sportive, schiul este unul dintre cele mai scumpe sporturi de agrement atat pentru practicantii lui cat si pentru statiuni.
Astfel, statiunile de schi trebuie sa detina o infrastructura foarte bine pusa la punct, cu telecabine sau teleschiuri, partii curatate, echipamente de zapada artificiala, nocturna, etc. In plus, statiunile de schi au nevoie de drumuri de acces, care trebuie sa fie intretinute si tinute in conditii deosebit de bune in timpul iernii.
Romania nu este inclusa in studiu
La realizarea acestui studiu au participat 20 de state membre UE, insa Romania nu a fost inclusa. Care a fost motivul? Nicio statiune nu a raspuns solicitarii Centrului European al Consumatorilor din Romania (ECC Romania).
„Am contactat 11 statiuni de schi din Romania si nu am primit niciun raspuns. Motivul ar putea fi faptul ca in Romania nu exista statiuni de schi propriu-zise, exista doar partiile de schi care sunt detinute de catre stat sau de catre municipalitate. Teleschiurile sunt detinute de catre primarii, municipiu si de stat, si, in unele cazuri, sunt inchiriate catre o companie privata” au spus oficialii institutiei din Romania in raport.
„Prin urmare, chestionarul nostru ar putea sa nu fie potrivit pentru situatia romaneasca”, au precizat acestia.
Ei au mai spus ca tariful mediu pe o zi este in Romania de 25 euro. Inchirierea echipamentului de schi este de 15 euro pe zi, iar taxa pentru un antrenor este de 10-15 euro pe ora.
Cele mai imporante si cunoscute partii de schi sunt situate in judetele Prahova si Brasov.
„Pentru ca partiile din Romania sa fie prezente in raportul Ski resort in Europa 2010/2011, informatiile trebuiau furnizate de catre administratori partiilor, prin completarea chestionarului online”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Irina Chiritoiu, PR officer in cadrul ECC Romania.
„Chestionarul cuprindea intrebari legate strict de caracteristicile partiilor (lungime, dificultate) cat si despre activitatiile si facilitatiile ce se pot desfasura in preajma partiilor de schi propice sezonului de iarna. ECC Romania a realizat o selectie a schi resort-urilor din Romania, pe care le-a si contactat in vederea completarii chestionarului. Ultimul cuvant insa le-a apartinut administratorilor partiilor de schi”, a mai spus Chiritoiu.
Selectia statiunilor de schi care au participat la acest sondaj a fost realizata de catre Centrul European din tara respectiva. Fiecare ECC a realizat o selectie a schi resort-urilor din tara sa, pe care le-a si contactat in vederea completarii unui chestionar. In aceasta ancheta sunt prezente doar acele statiuni de schi care au raspuns la chestionar online.
In studiu au fost evaluate 197 de statiuni de schi din 20 de state europene. Statiunile de schi au fost structurate, in functie de lungimea lor, in 5 categorii diferite: 1-10 km, 11-25 km, 26-50 km, 51-100 km si peste 100 km.