„Am intocmit o documentatie si as vrea sa ma intalnesc cu doamna ministru in calitate de presedinte al asociatiei care se ocupa de Planul Inclinat”, a declarat Demeter Janos, pentru NewsIn.
Deocamdata, Planului Inclinat este implicat intr-un proces privind exproprierea caii ferate, care trebuie solutionat. Pana in prezent, autoritatile judetene au achizitionat 3 locomotive si 14 vagoane cu platforma, care ar putea fi folosite in scop turistic pe tronsonul dintre Covasna si Comandau, in zona Planului Inclinat.
La vizita sa in judetul Covasna, de la sfarsitul lunii februarie, Elena Udrea, ministrul Turismului, si-a aratat disponibilitatea de a sprijini proiectul, aducand in discutie si posibilitatea ca ministerul sa devina partener in realizarea acestuia.
Planul Inclinat este un monument tehnic unicat in Europa, situat in orasul Covasna, in zona Vaii Zanelor. Planul Inclinat sau Siclaul, cum este numit de localnici, a fost construit de catre inginerul Emil Lux in 1886.
Intregul ansamblu are o lungime de 1.236 m, iar diferenta de nivel dintre cele doua statii este de 327 metri. Planul Inclinat transporta zilnic 30 de vagoane de lemne a cate 10 metri cubi si nu se folosea pentru transportul persoanelor decat ocazional.
Monumentul este nefolosit de cativa ani buni, se afla in paragina, iar autoritatile locale si judetene din Covasna doresc sa-l reabiliteze si sa-l includa in circuitul turistic.