Recent, patronii au solicitat modificarea legii privind acordarea tichetelor de vacanta, astfel incat angajatii sa contribuie cu 20% din valoarea efectiva a tichetelor.
Potrivit acestuia, acordarea tichetelor de vacanta la nivelul maxim, contravaloarea a 6 salarii de baza minime brute, ar duce la dublarea cheltuielilor angajatorului cu salariatul.
In aceste conditii, spune Nicolescu, este absolut necesara o contributie a salariatului de 20% la valoarea efectiva a tichetului de vacanta.
De asemenea, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) estimeaza ca masura acordarii tichetelor de vacanta va genera un efort bugetar de 0,35% din produsul intern brut (PIB), asta in conditiile in care nici macar nu se mentioneaza sursele pentru asigurarea acestor cheltuieli.
O alta problema semnalata de Nicolescu in acest sens este efectul birocratic, in conditiile in care, prin noua masura, se cere reautorizarea operatorilor din turism care vor sa adere la acest program.
Totodata, reprezentantul IMM-urilor din Romania a spus ca masura adoptata de Guvern va avea ca efect cresterea presiunii salariatilor asupra angajatorilor pentru obtinerea tichetelor de vacanta, in imprejurarile in care majoritatea intreprinderilor au dificultati generate de criza economica.
Nicolescu a mai subliniat ca acordarea de tichete de vacanta va accentua discrepantele de salarizare intre domeniul bugetar si cel privat.
„In contextul crizei finaciare, companiile nu mai au resurse pentru a tine pasul cu cresterile salariale anuntate in sectorul bugetar si nu vor putea acorda tichete de vacanta salariatilor”, a spus Nicolescu.