Proprietarii au inceput deja
pregatirile pentru sarbatorile de iarna. Putine localitati isi mai
pastreaza traditiile stramosilor nostri si de aceea sunt si cautate
de turistii care vor sa participe la taierea porcului, sa se plimbe
cu sania trasa de cai si sa se bucure de frumusetile naturii.
Si Asociatia Nationala deTurism Rural,
Ecologic si Cultural (ANTREC) a lansat in acest an programul
“Traditiile Craciunului cu ANTREC” pentru a
incuraja alegerea turismului rural drept principala optiune turistica
a romanilor. Acest program ofera turistilor cazare in
pensiunile rurale atat in perioada Craciunului, cat si in perioada
sarbatorilor de iarna.
“Turistii romani
prefera sa petreaca sarbatorile de iarna, in special perioada
Craciunului, in familie sau alaturi de rude si prieteni sau intr-un
cadru autentic romanesc, plin de traditii. Ma bucura sa spun ca
turismul rural este cea mai solicitata
forma de turism in perioada Craciunului,
de catre romani, iar numarul acestora creste de la an la an”, a
declarat Maria Stoian, presedintele fondator al ANTREC.
Tarifele prin acest program variaza de
la 40 lei de persoana, fara mic dejun, la o pensiune de 2 margarete,
pentru o noapte de cazare, pana la 600 lei de persoana pentru 3
nopti, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete.
In afara programului, o minivacanta de
Craciun poate urca pana la cateva mii de lei de persoana, in functie
de locatie si serviiciile alese.
Printre traditiile de care vor avea
parte turistii de Craciun se numara “Neata la Mos Ajun”, “Brezaia
sau capra rucareana”, “vizita lui Mos Craciun”, “Taiatul
porcului”, “Dansul mastilor”, colinde,etc.
Iata cateva locatii pentru un
Craciun traditional:
Maramures
[img=4502][/img]
Locuitorii din Maramures reusesc sa-mi
pastreze portul si traditiile stravechi, fiind una dintre
principalele destinatii alese de turisti.
Aici, potrivit uneia dintre pensiunile
din zona, turistii pot participa la impodobitul Bradului de Craciun
in timp ce asculta colindele traditionale, dar si la taierea
porcului. De asemenea, ei merg la slujba de Craciun, primesc
colindatorii si invata dansuri traditionale.
Pe parcursul sederii lor, turistii sunt
servici cu sorici, slaninuta, mere coapte, afinata, zaurata, murata,
tuica fiarta, vin fiert, branzeturi, leber, ghiudem, toba, caltabos,
jambon de porc la protap, cozonac, placinta cu branza si cu mere.
Zona Maramuresului are o ofera
turistica bogata. Regiunea acopera totul, de la excursii pe munte si
sporturi extreme la turism cultural si religios. Pot fi vizitate
manastirile din lemn, cimitirul Sapanta, dar se poate si schia sau
organiza plimbari cu Mocanita.
Bucovina
[img=4503]Foto:ibucovina.ro[/img]
Pensiunile
din zona promit “Craciunul copilariei tale”, chiar cu aparitia
Mosului. Turistii vor redescoperi farmecul sarbatorilor de
iarna, traditii si obiceiuri demult uitate, savoarea bucatelor
traditionale si un peisaj minunat, in Bucovina,“tara celor 1000 de
manastiri”.
Gazdele vor alinta papilele gustative
cu bucate gatite dupa traditia bucovineana: “pomana porcului”,
tocanita de berbecut la ceau, hribi cu smantana, sarmalute, mamaliga
cu branza si smantana,pastrav afumat, branza afumata, preparate din
carne de casa, tuica, vinul casei, papanasi, tocinei.
Bucovinenii sunt foarte primitori si
dornici de arata lucrul lor de zi cu zi, precum si obiceiurile
pastrate din mosi-stramosi. Aici oaspetii sunt primiti cu inima
deschisa, cu un pahar de tuica sau de vin, iar gastronomia este o
aventura tentanta.
In Bucovina intalnim renumitele biserici cu fresce exterioare
incluse in lista patrimoniului UNESCO: Moldovita, Sucevita, Voronet,
Humor. Nu mai putin importante, sub aspect ahitectonic si istoric,
sunt manastirile Putna, Arbore, Dragomirna. Toate aceste bijuterii
arhitectonice se incadreaza perfect intr-un cadru natural de
exceptie. Masivul Rarau, Valea Sucevei, Valea Moldovei cu afluentul
sau, Valea Moldovitei, Defileul Bistritei Aurii, Codrii seculari de
la Slatioara sunt doar cateva puncte de maxim interes turistic,
conform
[url=http://www.pensiunituristicebucovina.ro/turism_bucovina.php]pensiunituristicebucovina.ro[/url].
Marginimea Sibiului
[img=4501]Foto: Petru Dadu, sibiu-turism.ro[/img]
Peisajul atrage foarte multi turisti.
De asemenea, zona a tras si multi invetitori care ofera locuri de
cazare, acestea ocupandu-se aproape complet pe timpul sarbatorilor de
iarna. Astfel, turistii sarbatoresc traditional in Marginimea
Sibiului prin taiatul porcului, colinde, impodobirea bradului, slujba
de Craciun si bucatele speciale.
Pentru localnicii zonei, sarbatorile de
iarna sunt extrem de importante, iar faptul ca batranii si tinerii
deopotriva pastreaza vii obiceiuri si traditii vechi de sute de ani
atrage mii de turisti.
Daca va aflati in Marginimea Sibiului
in preajma sarbatorilor de iarna, cu siguranta veti avea ocazia de a
va intalni pe ulitele satelor cu Ceata Junilor. Cetele de Juni isi
incep activitatea o data cu colindul din Ajunul Craciunului. Mai
intai ei colinda in gospodaria primarului, apoi preotii din sat dupa
care urmeaza sa fie colindati localnicii.
In 28 decembrie, are loc la Saliste
„intalnirea cetelor”. Juni si junese din intregul judet,
imbracati in costume traditionale cu migala tesute si special
pregatite pentru aceasta zi de sarbatoare se intalesc la Saliste in
pasi de dans si cantece vesele traditionale. E o sarbatoare a
bucuriei, un adevarat spectacol al portului popular atat de
diversificat. Timp de patru saptamani Cetele de Juni raspandesc cu
bucurie, joc si voie buna vestea Nasterii Domnului si trecerea la
noul an, conform
[url=http://www.sibiu-turism.ro/]sibiu-turism.ro[/url].
Bran-Moeciu
[img=4504][/img]
Este una dintre cele mai cautate
locatii pentru sarbatorile de iarna. Copacii incarcati de zapada,
cosurile fumegande ale caselor frumos decorate, zurgalaii de la
saniile cu cai atrag turistii in zona Bran Moeciu, care au ocazia sa
traiasca traditiile si obiceiurile travechi.
Oaspetii sunt invitati la un ceaun de
tochitura pregatit la foc de fag, muraturi asortate, carnati
proaspeti, sorici, mamaliguta si la un pahar de tuica/ vin fiert.
Din
meniul de sarbatori fac parte mancaruri si preparate traditionale cum
ar fi toba, carnati de casa, lebarul, caltabos, jumarile, piftia de
porc, chiftelute, friptura de porc, slanina, gusa afumata, telemea,
burduf, zacusca, cas de casa, branzeturi specifice zonei Bran precum
branza in coaja de brad , muraturi, sarmalute , cartofi taranesti,
tuica, visinata, cozonaci si alte bucate.
Oltenia
[img=4500][/img]
Pensiunile din zona se pregatesc pentru
sarbatorile de iarna intr-un peisaj de poveste, presarat cu preparate
traditionale – toba, caltabos, slaninuta, musciulet afumat, sorici;
ciorbita de perisoare cu zeama de varza; sarmale cu piftie, ardei
iute si mamaliguta; gratare de carne de porc si carnati afumati cu
cartofi taranesti si muraturi asortate; cozonac pe vatra. Turistii
sunt asteptati cu colinde si cu muzica lautareasca originala, cu
impodobirea bradului si sosirea lui Mos Craciun.
Traditia romaneasca nealterata se mai
pastreaza in multe regiuni ale Olteniei. Din Ajunul Craciunului si
pana in ziua de Anul Nou, colindatorii pornesc in alai, oprindu-se la
casele oamenilor pentru a le vesti Nasterea Domnului si a le face
urari de sanatate si belsug. De la gazde primesc bani si colindeti:
covrigi, colacei, mere, nuci, iar uneori si un paharel de vin.
Pe langa cele crestine, cum ar fi
sfintitul bucatelor de catre preot, mersul la biserica si pomana
Mosilor de Craciun, oltenii au practicat si cateva obiceiuri
pagane.Inspirate din cultura farmecelor, in Oltenia se poarta
indeosebi scormonitul in foc si ghicitul ursitului. Rascolitul
jarului cu nuiaua are la baza rodnicia anului viitor.