Pentru turistii cu venituri mari, Europa pare sa nu mai fie o destinatie multumitoare de sarbatori.
Circa 25.000 de romani isi vor petrece Craciunul sau revelionul in strainatate anul acesta, in crestere cu 30% fata de anul trecut, iar 10% dintre ei au optat pentru o destinatie exotica, a spus pentru DailyBusiness Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT).
Cu alte cuvinte, in jur de 2.500 de romani vor cheltui, in medie, cate 1.500 de euro pentru a vizita tari precum Cuba, Dubai sau Maldive, ridicand astfel piata vacantelor exotice de sarbatori la aproape 4 milioane de euro.
Exotice pentru romani sunt considerate acele locuri putin vizitate pana acum, in general indepartate, spre care se zboara cel putin 5 sau 10 ore si care au clima calda, explica Dan Vladea, director al departamentului de turism extern al Eximtur
[quote=Dan Vladea, Eximtur]Fie ca aleg sa stea pe o insula cat jumatate din Bucuresti, fie ca vor sa mearga in tururi safari sau sa faca scufundari, turistii experimentati se descurca foarte bine pe cont propriu[/quote]
Daca pana acum Egipt, Tunisia sau chiar Tenerife erau considerate locuri exotice pentru romani, deja aceste tari nu isi mai „merita” acest atribut, din cauza fluxului mare de turisti care le viziteaza in fiecare an, continua el.
Care sunt „tarile calde” cele mai cautate?
De la Dubai, deja o”vedeta” printre destinatiile de lux apreciate de romani, pana la Kenya sau Africa de Sud, ofertele agentiilor de turism sunt generoase cu clientii.
Iar serviciile oferite pentru cei care aleg aceste tari exotice sunt mereu de calitate superioara: hoteluri de 4 sau 5 stele si, de cele mai multe ori, servicii de pachete „all inclusive”. Explicabil, de altfel, prin preturile de 1.000 – 2.000 de euro pe sejur, pe persoana.
Printre cele mai noi destinatii incluse in pachetele agentiilor se afla tarile din America Latina, ca Brazilia, Venezuela sau Cuba.
Ce anume ii atrage pe romani in aceste tari, in afara climei calde? In Cuba, de pilda, in ciuda unui regim politic instabil in prezent, serviciile hoteliere sunt de foarte buna calitate, iar preturile sunt mai avantajoase decat in alte tari, ca Mauritius, Dubai sau Maldive, explica Traian Badulescu de la ANAT.
Pentru Cuba vizele se obtin usor, spune si Adrian Vodan, agent de turism extern la Eximtur. Cuba este una din tarile Americii Latine destul de accesibile turistilor romani, spre deosebire de Republica Dominicana, de exemplu, pentru care nu se pot elibera vize din Romania. Cei care doresc sa viziteze aceasta tara trebuie sa isi procure viza din consulatele din Paris sau din Frankfurt, astfel ca din start multi sunt descurajati, continua el.
Agentiile de turism au construit pachetele de revelion cu cateva luni in urma, din septembrie, cum este cazul Eximtur, sau chiar din aprilie, ca Paralela 45, iar multe din locuri au fost deja epuizate.
Pana acum, aproximativ 400 de turisti romani au ales sa rezerve locuri in destinatii exotice de Revelion prin agentia Happy Tour, a spus Nicolae Demetriade, presedintele agentiei. Destinatiile preferate au fost statiuni din Caraibe, Maldive sau Mauritius. „Sunt inca multe solicitari pe care speram sa le satisfacem, desi multe din hotelurile de categorie superioara sunt „fully booked”; probabil ca in urmatorii ani vom intelege cu totii ca rezervarile trebuie facute cu mult timp in avans”, continua el.
Pentru Africa de Sud au fost rezervate toate cele 35 de locuri cu preturi de peste 2.800 de euro de persoana, spune Elena Anghel, director de marketing la Paralela 45. Turistii care aleg aceasta destinatie au in general format gustul itinerariilor, al aventurii, nu se multumesc cu un simplu sejur in care sa se bucure doar de soare si de odihna, a adaugat ea.
Kenya este o alta destinatie in care doritorii de aventura se pot bucura incercand tururile de tip safari. Acestea se realizeaza intotdeauna in grup cu ghid si tin cam 2-3 zile, in timp ce o excursie intreaga in Kenya tine de la 7 la 10 zile, spune Adrian Vodan.
Sejur sau circuit?
Doar 20% din turistii care viziteaza locuri indepartate, calde si putin cunoscute, aleg circuitele, spune Dan Vladea. In general, turistii de acest gen au mai fost plecati in strainatate in trecut si cunosc destul de bine metodele prin care isi pot crea singuri programul fara a depinde de grup sau de ghid si fara a fi obligati sa respecte niste reguli de vizitare prestabilite.
[quote=Traian Badulescu, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania]In Cuba, de pilda, serviciile hoteliere sunt de foarte buna calitate, iar preturile sunt mai avantajoase decat in alte tari, ca Mauritius, Dubai sau Maldive[/quote]
Circuitele sunt gandite mai degraba pentru turistii „incepatori”, care au nevoie de o anumit simt al disciplinei ce le ofera siguranta, iar cele mai multe din excursiile de acest tip sunt facute in tarile din Europa, de obicei printre primele cu care ia contactul un roman dornic sa viziteze.
Oscilatia intre excursiile cu ghizi si sejururile individuale se rezolva mai repede in cazul turistilor cu venituri mari. In general acestia au o experienta bogata in materie de calatorii. „Multi dintre ei pleaca din tara de cel putin 2-3 ori pe an si prefera sa se bucure pe cont propriu de placerile unei astfel de iesiri”, comenteaza Lucia Morariu, director general al Eximtur.
Dorinta de intimitate, de libertate si de confort ii determina sa aleaga sejururi in cadrul carora pot opta pentru tururi suplimentare, pentru activitati precum zborul cu balonul sau alte distractii.
E adevarat ca „timpul inseamna bani”, insa reciproca nu este deloc valabila. Nu toti cei cu venituri mari isi permit sa plece atat de des din tara. Clientii cu resurse financiare mari, oameni de afaceri mai ales, nu au timp suficient pentru a calatori, iar afacerile ii obliga pe multi sa ramana mai mult in tara, considera Nicolae Demetriade de la Happy Tour. „Foarte putini petrec vacante mai lungi de 10 zile, si atunci conectati mereu pe telefon sau mail la ce se intampla in tara”, spune el.
De ce e important Revelionul pentru agentii? Pentru ca aduce 6% din veniturile anuale
Ce sperante isi pun agentiile de turism in perioada sarbatorilor? Perioada 15 decembrie-15 ianuarie genereaza aproximativ 15% din veniturile anuale pentru agentia Happy Tour, spune Nicolae Demetriade. Anul acesta el estimeaza incasarile din perioada sarbatorilor la 3,5 milioane de euro, cu 20% mai mult decat anul trecut. In 2005, Happy Tour era lider pe piata agentiilor de turism avand un nivel al veniturilor totale anuale de 31 milioane de euro.
Revelionul este o parte importanta a anului, dar nu singura, spune Elena Anghel de la Paralela 45. Este vorba doar de cateva zile, maxim o saptamana, iar fluxul de turisti nu poate fi, desigur, comparat cu cel din timpul verii. Cu toate astea, Anghel estimeaza ca sumele ce vor fi incasate de Paralela 45 doar de revelion pentru excursiile si sejururile organizate in grup se vor situa in jurul valorii de 500.000 de euro, din care mai mult de 20% reprezinta venituri din pachetele corespunzatoare destinatiilor exotice. Anul trecut cifra de afaceri a agentiei a fost de 19 milioane de euro, conform reprezentantilor companiei.
Perioada revelionului (ultimele zile din decembrie si primele 2-3 zile din ianuarie) le-a adus agentiilor circa 6% din veniturile pe intreg anul trecut. Conform datelor ANAT, piata a generat de revelionul trecut 6,3 mil. euro pentru turismul extern si 20 mil. euro pentru turismul intern. Intreaga piata pe 2005 a valorat circa 450 mil. euro.
Exigentele cresc odata cu veniturile, dupa cum spune Nicolae Demetriade. Ceea ce este, de altfel, si o explicatie logica pentru cresterile anuntate anul acesta in turism: 30% pe turismul extern si doar 5% pentru turismul intern.