- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cum putem profita de pe urma scaderii turismului in Grecia si Turcia

12 Jun, 10:53 • Redactia DailyBusiness
Doar Romania si Bulgaria pot profita de nisa creata de instabilitatea socio-economica din Grecia si de cresterea tarifelor la pachetele turistice de catre Turcia, spune Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii (FPTS).
Cum putem profita de pe urma scaderii turismului in Grecia si Turcia

Cu toate ca Bulgaria are la randul ei o colaborare extrem de lunga cu tur operatorii germani, luna mai si inceputul lunii iunie au adus o usoara scadere a prezentei turistilor germani pe litoralul bulgaresc.

Turismul romanesc are o sansa nebanuita in urma problemelor turismului din Grecia, afectat de instabilitatea politica si de pericolul iesirii acestei tari din zona euro.
 
Realocarile de turisti si reorientarea tur-operatorilor straini, speriati de derapajele Greciei, pot fi o sansa nesperata de pe urma careia Romania sa castige un aflux semnificativ de turisti straini, considera Agathon.

Romania mai profita si de pe urma faptului ca Turcia, tara cu o dezvoltare turistica foarte mare si avand deja traditie pe pietele vest si est-europene, a ridicat tarifele pentru sezonul 2012, bazandu-se pe brandul de tara. Aceasta masura insa a dus la o micsorare relativa a cererii de pachete turistice in Turcia, mentioneaza oficialul FPTS.

Astfel a aparut un numar de turisti germani care nu sunt prezenti pe pietele clasice, ei putand fi considerati o tinta reala pentru turismul romanesc.

Ce e de facut

Pentru a deveni o destinatie care sa-i atraga pe cei care nu mai cauta litoralul grecesc sau turcesc, turismul romanesc trebuie sa urgenteze modificari substantiale in propriul mod de operare:

Astfel, sistemull all inclusive trebuie generalizat pe piata romaneasca, cu amendamentul ca standardele pe care le asteapta turistii straini sunt ridicate. Operatorii autohtoni trebuie sa poata oferi calitatea all inclusive-ului grecesc sau turcesc la preturi atractive daca doresc sa atraga inspre Romania turistii europeni care isi cauta in acest an o alternativa la litoralul elen sau turcesc, explica Agathon.
[quote=Dan Matei Agathon]Este o ocazie cu care nu ne vom mai intalni curand[/quote]
In plus, atunci cand vorbim despre turisti straini nu trebuie sa ne referim doar la litoralul romanesc. Este stiut ca in extrasezon turistii straini practica turismul balnear, putand fi atrasi usor si in astfel de statiuni.

„Insa atunci cand discutam despre un turism balnear atractiv,  problemele romanesti par sa fie grave: Nu mai departe de inceputul lunii iunie, la Sarata Monteoru, o locatie cunoscuta pentru apele sarate, pe o vreme cu peste 30 de grade, totul era aproape pustiu, desi hotelierii isi asteptau oaspetii, iar vanzatorii de suveniruri erau la locul lor.  Motivul este unul simplu: bazinele cu apa sarata erau goale, desi erau pregatite pentru a fi umplute. Astfel de situatii nu sunt singulare si nu fac decat sa-i indeparteze pe posibilii turisti”, atentioneaza Dan Matei Agathon.

Este obligatoriu ca intentia de a participa la realocarea turistilor straini care vor ocoli Grecia sau Turcia in acest an sa ajunga si la ministerul de resort care are de luat cateva decizii importante in ceea ce priveste facilitatile fiscale oferite hotelierilor. Cu taxele aflate la un nivel ridicat, hotelierii romani nu vor putea sa fie competitivi pe piata europeana in ceea ce priveste oferta de preturi.

Nu in ultimul rand, este nevoie de o conlucrare a fortelor din industria turistica autohtona pentru a pune la punct un plan national de revigorare a ofertei romanesti si a putea astfel profita de pe urma modificarilor de pe piata europeana a turismului.

Economia romaneasca oricum are de suferit de pe urma problemelor financiare ale Greciei. Turismul romanesc ar trebui sa recupereze aceste pierderi, fiind singurul sector care poate aduce beneficii dintr-o situatie care, in rest, pune economia romaneasca intr-o postura dificila, a mai spus Agathon.

In felul acesta, turismul romanesc isi poate reveni de pe urma scaderilor din ultimii ani si poate recupera usor pierderile la incasari de 16%, constatate recent de o companie de consultanta.